A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Egyszerű levegő cső tartó a műhelyben

2019. július 23. - kgl

suritett_levego_tomlo.jpgA sűrített levegő nagyon hasznos a műhelyben szinte alapkövetelmény hogy legyen egy kompresszorunk is. A gépeket, polcokat, szerszámokat könnyen meg tudjuk szabadítani a rárakódott portól a sűrített levegővel, persze védőmaszkban hogy ne lélegezzük be a port. A levegő tömlőt ha a földön vezetjük akkor elég hamar megkopik, és kilyukadhat, rálépünk, megbotolhatunk benne, ezért inkább a mennyezeten vagy a falon kell elvezetnünk a tömlőt a műhely távolabbi végébe. Ehhez ajánlunk pár nagyon egyszerű tartót fából, amit hulladékokból s el tudunk készíteni. 

Tovább

Egyengető gyalulás - 3 rész, pár apróság még

egyengetes_3.jpgHauch Tamás tanár úrtól megtanultuk az egyengető gyalulás alapszabályait, de pár apróság kimaradt belőle amit a videókat nézők kérdeztek. Ezekre kapunk választ és még pár igen hasznos tanácsot is kapunk, például hogyan egyengessük meg nagyon hosszú munkadarabot, és hogyan tudunk hatékonyan, gyorsan dolgozni. A biztonság kérdéseire is kitért az oktatás. Ha a tanultakat betartjuk, akkor kicsi a valószínűsége, hogy balesetet szenvedünk.

Tovább

Egyengető gyalulás - 2 rész

egyengetes_2.jpgTegnap elkezdtük Hauch Tamás oktató videóját az egyengető gyalulás elméletéről. Most nézzük meg hogy a valóságban hogyan is kell az egyengetést végrehajtani úgy, hogy ne érjen munka közben baleset és jó is legyen amit csinálsz. Még mindig nagyon sok mindenre figyelned kell egyengetés közben. Ha eleget gyakorolsz akkor ez rutinná fog válni, és sokkal könnyebb lesz a munka. Egy hasznos tanács a kezdőknek, hogy egy egy művelet elvégzése után állj meg egy pillanatra és gondold újra, hogy szabályosan csináltad e vagy van még mit csiszolni a technikáján. 

Tovább

Egyengető gyalulás - 1 rész

egyengetes_1.jpgAz egyengetés elég egyszerű feladat, de mégis sok helyen lehet hibázni. Tanulni sohasem árt.  A profiknak is ismételniük kell az elméletet. A kezdőknek meg létfontosságú az alapismeretek megszerzése. Ja és persze sokat kell gyakorolni. Kezdjük az egyengető gyalulás témával Hauch Tamás oktató előadásában. Aki elfelejti az elméletet alkalmazni, az nagyon hamar balesetet fog szenvedni, vagy selejtet fog gyártani.  Mielőtt bekapcsolod a gépet mire kell figyelni. Holnap fojtatjuk ezt a témát.

Tovább

60 lyuk, avagy egy kis forstner teszt

forstner_test.jpgHorváth József barátunk egy újabb kis videóval lepett meg minket. 5 féle forstner (vagy erdész vagy fenék vagy pánthely fúró, ki hogyan szereti) tesztje, egyszerű körülmények között. Készítünk 60 furatot és megnézzük melyik a legszebb. Vagy azt, hogy melyik típus, mire jó. Vagy azt, hogy melyik mennyire éri meg. A fúrók típusa : abraboro, famag, fisch, milwaukee és egy vídia lapkás noname. 

Tovább

Nagy felületek vastagolása

marassal_vastagolas.jpg A hobbiasztalos műhelyekben nagyon kivételes esetben van széles vastagoló gyalugép,  általában maximum 200-300 mm széles anyagokat tudunk vastagolni. Ha ennél szélesebb anyagot kell vastagolni akkor erre a marógépünket használhatjuk egy házi készítésű vezetővel. Ehhez 2 db hosszú fém élvonalzóra és rétegelt lemezre lesz csak szükségünk, és egy jó minőségű nagy átmérőjű marófejre. A marófej nem kell hogy csapágyas legyen, hiszen a vezető dobozt amit készítünk, majd szépen meg fogja vezetni az abban csúszó marógépet. Egyszerű, olcsó megoldás, kezdőknek is ajánlom.

Tovább

Műhely padló porszívó

padlo_porszivo.jpgA műhelyünket rendszeresen takarítani kell, a por mindenre rátelepszik, azt belélegezzük, igen káros az egészségünkre. Ha egy központi forgácselszívót építettünk, akkor azt kiegészíthetjük egy padló porszívó véggel, ahova csak oda kell söpörnünk a forgácsot és a port. Tapasztalatból mondom, hogy nagy könnyebbség a takarításnál, ráadásul élvezetessé is teszi egy kicsit. Egy sima porszívót is használhatnánk, de az felveri a port a kifújt levegőjével, és a padlón húzással. A központi porszívónk általában magasan fújja ki a tiszta levegőt ha jól építettük meg, így az nem veri fel a port. 

Tovább

Ciklon javítás 2 év használat után

ciklon_javitas.jpgSokan készítettek baffle típusú forgácsleválasztó ciklont amely nagyon jó hatásfokkal választják le a forgácsot és a port. Justin Depew 2 év használat után vizsgálta meg a ciklonát, amelyen azt vette észre, hogy a szilezés körben elvált a polikarbonát palásttól, így falsot szív a ciklon, így csökken a szívó teljesítménye. Egy kísérlettelet készített 2 féle szilikon mennyire ragad meg tartósan a polikarbonáton, hogy ki tudja majd javítani az apró hibát. 

Tovább

Dísz mennyezet

mennyezet.jpgEurópában a gipszes mennyezet díszítés terjedt el míg Vietnámban a fából készült.  Hai Phong egy Budapest méretű tengerparti város, itt készítették el a vörös phoenix virágról elnevezett dísz mennyezetet. A kisebb vékony fa táblákat CNC gépekkel mintázzák, majd a gipszkarton álmennyezethez hasonlóan drótokra függesztett fa keretekre rögzítik. A végeredmény csodálatosan szép, de elég bizar is, hogy a több mázsás álmennyezetet egy pár tucat tipli, csavar és drót tartja a fejünk felett. 

Tovább

Porgyűjtő szűkítő adapter

adapter.jpgA kézi barkács gépeknek és az nagy asztali gépeknek szinte mindegyiknek más a porelvezetés csatlakozójának a mérete. A legsűrűbben a 32, 34, 35, 38, 40, 45, 48 50 70, 100, 120 mm  méretekkel találkozunk. Ha használni is szeretnék egy központi porelszívót vagy egy porszívót, akkor szükségünk lesz egy rakás különböző méretű szűkítő adapterre, amit nem nagyon lehet megvenni, vagy ha mégis akkor arany árban. Így rá vagyunk szorulva arra, hogy magunk barkácsoljunk szűkítőket.

Tovább

Hermione francia fregatt építése

premiere_sortie_de_l_hermione_dsc3310e.jpgA fából készült nagy vitorlás hajók kora már lejárt de még ma is megcsodálhatjuk a régmúlt hajóépítés csodáit. 1992-ben a Center International de la Mer tagjai elhatározták a Hermione fregatt replika építését. a hajó építése 1997-ben kezdődött el  franciaországban a Rochefort-i Corderie Royale melletti két száraz dokk egyikében.  2014-ben lett kész a hajó, és a engedélyek megszerzése után 2015 áprilisában indult el első útjára Amerikába. 

Tovább

Fa lépcső építés

fa_lepcso.jpgA lépcsőknek egy feladatuk van, biztonságosan lehessen az egyik szintről a másikra eljutni. Ha egy lépcső nem kényelmes, akkor nem is biztonságos. A lépcső megtervezésekor és a kiszerkesztésnél lehet elrontani helyrehozhatatlanul. Az építése a tervek alapján már nem túl nehéz. Többféle alapanyagból készülhet a lépcső, beton, kő, tégla, fém és fa, mi csak a fa lépcsőket preferáljuk. Az építés módja is lehet többféle, most egy olyan verziót láthatunk ahol a lépcsőpofa (oldalfal) is csapolással készül. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy nem egy széles, vetemedésre, repedésre hajlamos anyagból készül a lépcsőpofa. A lépcsőfokok is táblásítva készülnek, így azok sem tudnak vetemedni, repedni.

Tovább

A vésők királya - a japán damascus vésők

damascus_veso.jpgMa egy kicsit kitérünk a fa világából, és megnézzük, hogyan készül vésők királya a japán damascus véső. Ezek egyedi, kézzel gyártott vésők, így az áruk igen borsos, itt van egy igen olcsó 10 darabos készlet, durván 400.000 Ft-ért, de a nevesebb mesterek által készített vésőkért elkérnek 2000 dollárt is, nem egy készletért, hanem egyetlen darabért. Érdemes végignézni a filmet, mert csak  a végére derül ki, hogy milyen is lesz a csodálatos mintája ennek a nem mindennapi szerszámnak. 

Tovább

Munkaasztalból fiókos munkaasztal

munkaasztal_bovites.jpgAkinek hirtelenjében kell egy munkaasztalt készítenie, az általában csak egy egyszerű vázat készít felül az asztallappal, esetleg alul egy polccal kiegészítve. Ennek nagyon rossz a helykihasználása, ezért későbbiekben átépíthetjük fiókosra, sok rakodó térrel. Pontosan akkora szekrényt kell készítenünk amely befér a munkaasztal lábai közé, így a munkaasztal jelentősebb megbontása nélkül tudjuk jelentősen kibővíteni a tároló kapacitást. 

Tovább

Szuper erős szekrény ajtók elrejtése

szekreny_ajto.jpgNéha elég szokatlan megoldásokra bukkanhatunk a bútorépítős videókban. A mai videóban két érdekességet is találtok amire még én sem láttam ilyen megoldást. A videó első részében egy szuper erős szekrényajtót készítenek, ez nem fog elvetemedni. A második részben pedig a szekrény ajtó elrejtésére láthatunk jó ötletet. A két ötlet szorosan összefügg, mert itt az ajtóknak nagyon erőseknek kell lenniük. az ajtókba üvegbetétet szánnak ezért csak a keretet kell elkészíteni. 

Tovább

Házi készítésű másológép

masologep.jpgRitka, ha több baltanyelet kell készítenünk, de például a korlát oszlopokból elég sokat kell egyformára készíteni. Ezt egy másológép segítségével nagyon könnyen és pontosan tudjuk elvégezni. Biztos lehet vásárolni csilliókért erre egy célgépet, de barkács célokra egy házi készítésű gép is tökéletesen megfelel, töredék áron. A gép egy sarokcsiszolóba fogott fűrésztárcsával dolgozik, a gépi előtolást egy 12V-os ablaktörlő motor biztosítja áttételen keresztül. A pár tucat korlát oszlopot ki fogja bírni ez a gép is. 

Tovább

Tűzifából szék

szek.jpgPasMekes ismét tűzifából kezdett barkácsolni. Élete első székét akarta elkészíteni. Egy szakkönyvet is vásárolt a székek készítéséről felkészülésként. Nagyon élvezte a munkát, mert eléggé összetett feladat volt az ülőfelület ívesre faragása, a háttámla és a lábak megesztergálása. A ferde fúrások pontos kivitelezéshez két tükröt és két szögvezetőt használt ami egyszerű, és olcsó módszer. Mivel nem akart ragasztást használni az összeszereléshez, ezért ékes megoldást használt a lábak rögzítésére. 

Tovább

Modern média center, oldható lamellóval

oldhato_lamello.jpgA  mai videó nagyon szépen bemutatja, hogyan kell használni az új fejlesztésű asztalos kötőelemeket. Ha egy lapraszerelt bútort szeretnénk készíteni Akkor olyan kötéseket kell alkalmaznunk amely oldható, de csavarfejet sem akarunk látni, ilyen az oldható lamelló. Az oldható lamellónak köszönhetően elmarad egy sor időt rabló ragasztás is és ezért sokkal gyorsabban készül el a bútor. 

Tovább

Horony gyalu

horonygyalu.jpgTalán már többen láttátok Young Je saját készítésű gyaluit. Most majdnem teljesen fémből készített egy csodálatosan szép horonygyalut.  A horonygyalu lényege az, hogy a kés a gyalu teljes szélességében tud gyalulni, így csapolások belső sarkait is meg lehet gyalulni vele. Nagyon aprólékosan és precízen készítette el ezt a gyalut is, igazi remekmű lett. 

Tovább

Vízfoltok enyhítése egy antik asztalon

vizfolt.jpgAz antik bútorokra a legnagyobb veszélyt vízfoltot okozó cserepek, tálak, vázák jelentik. A víz rövid idő alatt úgy el tudja színezni a régi faanyagot, hogy azt eltüntetni már nem nagyon lehet, csak maximum enyhíteni lehet a foltot. A mai videóban egy régi kerek, antik asztalról próbálja meg eltüntetni  a bútor restaurátor a vízfoltot. Érdemes megnézni, hányféle módszerrel próbálkozik kisebb nagyobb sikerrel, de előre mondom, tökéletesen nem lehet eltüntetni a foltot. Valami erős festékkel persze sikert lehet elérni, de akkor a bútor az antik jellegét fogja elveszíteni. 

Tovább

Elemtároló és adagoló fából

elem_tarolo.jpgEgy mai modern háztartásban több olyan készülék van amelyek elemmel működnek, például távszabályzók, lámpák, vérnyomásmérő stb.. Ez többféle típusú elemet jelent, amikből pár darabot tartalékban tárolnunk kell, és el kell különítenünk a lemerült elemektől, amit nem a szemétbe dobunk ki, hanem a gyűjtőhelyekre adjuk le. Az új elemek tárolására egy egyszerű elemtárolót készíthetünk. Így elkerülhetjük a keveredést, és azonnal látjuk, ha valamelyik kifogyóban van.  Az adagoló biztosítja a legrégebbi jó elem felhasználását is.

Tovább

Medence napozó terasz

medence_dek.jpgA magasabb oldalfalú medencékbe létrán kell bemászni ami a fiataloknak még jó, de az idősebbeknek már kényelmetlen. Egy magasított napozó terasz szerű burkolattal szebbé, kényelmesebbé tudjuk varázsolni a medencét és a környékét. Ezt a burkolatot nem érdemes olcsó faanyagból elkészíteni, mert nagyon hamar tönkre fog menni a vizes környezetben. Kapható a szakboltokban kimondottan medence burkolat ami általában trópusi fából készült, vagy többszörösen impregnált faanyag. Nem olcsó mulatság egy ilyen napozó burkolat elkészítése, elég sok anyag kell hozzá, de van akinek ez az álma. 

Tovább

T sínes leszorító

t_sines_leszorito.jpgEgyszerű T sínes leszorítókat készíthetünk pár darab hulladék keményfából. Nagyon jól használhatóak asztalba épített T sínhez akár nagyobb munkadarabok leszorításához is. Ha egyszer rákapunk ezek használatára, sokkal biztonságosabban tudunk majd barkácsolni. A tartósság érdekében hasadásra kevésbé hajlamos faanyagból készítsük el. 

Tovább

Fúrógép satu

satu.jpgAz oszlopos fúrógépeken sűrűn van szükség arra, hogy rögzítsük a munkadarabot. Ehhez egy nagyon egyszerű, hulladékokból elkészíthető satut készíthetünk. A satu pofáihoz a tartósság érdekében lehetőleg olyan keményfát használjunk amely kevésbé hajlamos a hasadásra, benyomódásra, például juhart, kőrist stb.. Ha nincs ilyen anyagunk, akkor cserélhető alumínium L profilokat csavarozzunk a satupofákra. Egy vastagabb, menetes szár, anya és alátét kell szán rész elkészítéséhez. 

Tovább

Japán fűrészek összehasonlítása

japan_furesz.jpgA japán fűrészek csak annyiban hasonlítanak az európai fűrészekre, hogy ezekkel is fűrészelni lehet, de minden másban eltérnek. Főleg a használatukban térnek el amit érdemes megtanulni. A mai videóban Horváth József barátunk hasonlítja össze a japán fűrészeket, mi mire való, miért az jó az adott feladatra. A japán fűrészekkel sokkal pontosabb munkát lehet végezni, mint az európai fűrészekkel, de sokkal jobban is kell vigyázni ezekre a fantasztikusan jó szerszámokra.  Köszönjük a jó kis videót Józsinak 

Tovább