A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Tradicionális fa tálca japán inspirációval

2018. október 18. - kgl

talca.jpgSzükségünk lehet egy kisebb dobozra, vagy tálcára, ha például pár szerszámot be kell vinnünk a házba a műhelyből valami javítás miatt. Erre a feladatra egy egyszerű  tradicionális fa tálca a legjobb, tartós, nem szakad el, nem szóródnak szét a szerszámok és nem kell egy nagy nehéz szerszámos táskát cipelnünk. Chris Schoenberg egy ilyen kis tálcát épített, csak kéziszerszámokkal és hagyományos kézzel vésett asztalosműveletekkel, amelyet a japán famegmunkálás ihletett. A tálca alapanyaga dió, juhar és Cocobolo. A tálcát szép ékes csapolások tartják egyben, a tálca füle fecskefarok csapolásos rögzítésű.

Tovább

Művészi kép készítése fából és epoxi gyantából

epoxi_kep.jpgAki egyszer belekezd az epoxi gyantás alkotásokba, az utána nem tud leállni erről, mert akkora élvezet a két anyagból valami újat alkotni. Marthin Cavarria most egy képet készít ami hasonlít egy tengerparti tájra és a tajtékzó vízre. A technológia elég egyszerű, könnyen megtanulható, de vannak szabályok amiket meg kell ismerni hozzá, ha biztonságosan akarunk hasonló alkotásokat létrehozni. Ha nem ismered ezeket a szabályokat, akkor könnyen kórházban köthetsz ki, figyelj erre, olvass utána a neten. 

Tovább

Fotel felújítás házilag

karpitozas.jpgA hobbiasztaloskodás többről szól, mint szekrények, asztalok és padok készítéséről. Rengeteg olyan bútorunk van ami kárpitozott bútor, amely elsősorban a kényelmünket szolgálja, és csak utána dísz. Az emberek nagy része inkább kárpitos bútorokat használ, ezért szükséges mélyebben megismernünk a kárpitozás rejtelmeit is. Ilyen ismeretek birtokában könnyebben tudunk felújítani egy fotelt vagy teljesen újat készíteni. Anne Karweg lakberendező egy nagyon régi lepusztult fotel felújításán keresztül mutatja meg nekünk a kárpitozás rejtelmeit. A facebook profilját megnézve nem ma kezdte a székek, fotelok kárpitozását. 

Tovább

Egy pad életének a kezdete

pad.jpg A hobbiasztalos fórumon elég sokan vagyunk, de sajnos kevesen vállalkoznak arra, hogy videóra vegyék a munkájukat. Horváth József barátunk pár napja küldte el nekem az új filmjét amiben egy vörösfenyőből készít egy olyan padot, amely japán stílusjegyeket mutat. Hagyományos asztalos technikával készítette, csapolással, ragasztással, ékeléssel. Az átmenő csapok kőris és venge fa ékeket kaptak. A pad az ékelős csapolásnak köszönhetően rendkívül stabil és tartós. A videóval nem titkolt szándéka volt a gépi és a kézi munka arányainak bemutatása, remélem sikerült. 

Tovább

Biztonsági asztali körfűrész gép bemutatása

biztonsagi_fureszgep_1.jpgAkik rendszeresen olvassák a hobbiasztalos blogot, azok tapasztalhatták már, hogy nem szoktam konkrét gépeket reklámozni, mert véleményem szerint mindenki használjon olyan gépet amit meg tud fizetni és kezelni is tud. Most viszont a ti érdeketekben  teszek kivételt, és egy biztonsági asztali körfűrészgépet mutatok, amellyel nem fogsz csonkolásos balesetet szenvedni  ha hibázol. Az újonnan megvásárolt SAW STOP rendszerű gépet részletesen mutatja be Martin Chavarria. Spanyol nyelven magyarázza el a gép működését, és a beállítását, továbbá egy kikapcsolt illetve egy bekapcsolt biztonsági rendszeres balesetet is bemutat. Ne féljetek megnézni, nem fog vér folyni. 

Tovább

Konyha sziget epoxi műgyanta betéttel

konyhasziget.jpg Sok konyhában van középen egy konyhasziget aminek a munkalapja általában sima bútorlap. Sokkal izgalmasabbá, látványosabbá tehetjük, ha készítünk rá egy új munkalapot szélezetlen keményfából. A műgyanta betétnek nem szükséges teljesen víztiszta átlátszónak lennie, így a bekevert műgyanta vákuumozására sincs szükség a légbuborékok eltávolításához, elég a felső réteget megfújni hőlégfúvóval hogy a felszínről távolítsuk el a buborékot. Az elkészült felületet szintbe marjuk, majd alaposan csiszoljuk és polírozzuk a fa olajozása előtt. Az elkészült munkalap alá ledszalag világítást szerelünk.

Tovább

Deszka csapolása felsőmaróval

deszka_csapolas.jpgDeszka borítást nagyon sok helyen lehet alkalmazni, beltérbe akár táblásítással (ragasztva) de kültérre nem jó a ragasztott, mert a fa száradása, dagadása miatt rések keletkeznek a táblásított lap körül. Kültérre sokkal jobb a lambéria, mert a csaphornyos kialakítás miatt a száradás, dagadás a csaphornyok eltakarják. Ha viszont nem felel meg az igényünknek a készen vásárolható lambéria, akkor házilag is elkészíthetjük a lambériánkat ami akár táblásításra is alkalmas beltéri felhasználásra. Az elkészítéshez nem kell sok felszerelés, egy felsőmarógép, megfelelő maróbit, és egy ütközőkkel ellátott marósablon. A készítés folyamatát érdemes megjegyezni mert jól használható egyszerű eljárás.

Tovább

Dísz rács készítés

disz_racs.jpgJapánban nagy hagyománya van a finoman megmunkált díszeknek. Sok japán asztalos és hobbiasztalos tud csodálatosan szép dolgokat alkotni, de véleményem szeint Joung Je  nagyom magasra rakta a minőségi lécét, precízségben és türelemben nem sokan tudják felülmúlni. Erre élő példa a mai videóban elkészített dísz rács amiből sokat tanulhatunk és több ötletet is meríthetünk. Érdemes alaposan megnézni, hogy milyen sablonokat használ a méretre vágásnál, vagy a szögek csiszolásához. Azért tudja ennyire pontosan illeszteni az elemeket, mert nagyon jó ütközős sablonokat készített a munkájához. 

Tovább

Hengercsiszológép gépi előtolással

Egy jól megépített hengercsiszológép nagyon meg tudja könnyíteni a munkánkat, az olyan széles munkadarabokat is lemunkálhatunk vele megfelelő vastagságra amely nem fér be a vastagsági csiszoló gépben. Elsődleges feladata a felület egyenletes csiszolása például táblásítás után, vagy festés előtt. A legtöbb házi készítésű hengercsiszológép 60-65 cm széles hengerrel rendelkezik, így egy szélesebb szekrény ajtót is meg lehet vele csiszolni. A gépi előtolás sem túlságosan elterjedt a házi építésű gépeken, pedig nem túl nehéz feladat elkészíteni rá. hengercsiszolo.jpg

Tovább

Kerti tavak dilemmája

A következő cikket Megyeri Szabolcs kertész írta, köszönjük neki a tanácsokat:

A kerti tó rendszerint roppant vonzó műtárgy, a kertépítést, kertrenoválást végző tulajdonosnak, ami érthető, hiszen ki ne szeretne egy komplett miniatűr tavat a ház a közelébe, melyben halak úszkálnak, békák kuruttyolnak, a szélén pedig nád, sás lengedez. Az ilyen idealizált képek indítják rendszerint a kertgazdákat arra, hogy tavat készíttessenek, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a tótulajok közel háromnegyede belátható időn belül megbánja döntését. Mi lehet az oka ennek?

Tovább

A fa zsindely gyártása ma

zsindely.jpgA fa zsindelyeknek még ma is megvan a kereslete, főleg a régi zsnedelytetős házak felújításánál, de sok új ház is épül ezzel a tetőfedő anyaggal.  A mai film a román fából készült zsindelyek (Róm struhinen) kézi gyártásáról szól. A zsindelyfedés előnyei: természetes anyagból készül, kis súlyánál fogva nem igényel drága nehéz fedél szerkezetet és különösebb szakértelmet sem, tető formák,idomok ki alakításához kiváló, természetes anyag,kellemes közérzetet biztosít, a jól épített zsindelytető hosszú évtizedeken át állja az időjárás viszontagságait. 

Tovább

Konyhai fiók rendezők

fiok_rendezo.jpgTe hogyan tárolod a konyhában a fiókokban az evőeszközöket? Összeömlesztve vagy valami rendeződ már van? Frank Howarth a konyhai fiókok rendezőit gondolta újra, és oda is készített rendezőt ahol eddig nem volt. Az ilyen rendezők elkészítésnek a nehézségét az adja, hogy nagyon vékony anyagból kell elkészíteni a rendezőt, hogy minél több szabad hely maradjon a fiókba. 

Tovább

Késziszerszám tató fal - Japán stílusú

szerszam_tarolo_fal.jpgA szerszámainkat könnyen elérhető helyen kell tárolnunk, valami rendezett formában. Most egy japán stílusú tároló fal készül, fő stílusjele a szellős, esztétikailag kifogástalan kinézet. A műhelyünknek is árulkodik az igényességünkről, ezért egy ilyen tároló falat is szépre kell elkészítenünk. Adrian Preda kőrisfából készítette el a tároló falát nagyon tetszetősre. A falat is beborította lambériával és az ajtónak is készített egy keretet, hogy egységes legyen a stílus. 

Tovább

Weber műhely túra

muhely_tura.jpg Mindig érdekes, hogy ki hogyan rendezi be a műhelyét, milyen gépeket, használ, hogy helyezi el őket helytakarékosan, és milyen rendet tud tartani a szerszámai, kellékanyaga terén. Ez nagyon sok mindent elárul az illetőről, és sok apró ötletet is nyerhetünk a saját műhelyünk kialakítása, átrendezése során. A mai napon Blake Weber műhelyét nézhetjük meg a túránk során, ahol példás rendet láthatunk. Persze egy ilyen videó készítéshez biztos napokig pakolt és takarított :)

Tovább

Hőszigetelt bejárati ajtó

bejarati_ajto.jpgA mai tömegtermeléses világban egy asztalos csak úgy tud érvényesülni, ha minőségi munkát ad ki a kezei közül. Ehhez magas fokú szakmai ismeret, jó kézügyesség és precíz munkavégzés szükséges. Alexander Kutuzov most egy kazettás hőszigetelt mahagóni bejárati ajtót készít. Az ajtó vastagsága 78 mm és rendkívül szilárd a szerkezete. A dupla tömítésnek és a hosszanti zárnak köszönhetően nagyon jó zárás biztosít. 

Tovább

Speciális felületek készítése

felulet_simitas_1.jpgA legtöbben géppel csiszoljuk véglegesre a fa felületét a festés előtt. A rezgő vagy excenter csiszológépet használjuk erre a célra, esetleg hengercsiszolót ha van olyan gépe valakinek. Felmerül a kérdés, hogy melyik felület a jobb, ami kézzel lett meggyalulva vagy amelyik csiszolva lett. Nézzük meg a különbséget a két felület között és végezzünk víz próbát is. 

Tovább

Tökéletes pontosságú szögvezető

szogvezeto.jpgAz asztalos munkáknál elég ritkán kell a 90 foktól eltérő értéket vágni, a legsűrűbben a 45, 30, és 22.5 fok értékeket használjuk. De előfordulhatnak olyan esetek amikor nagyon pontos értékre kell beállítanunk a szögvezetőt. A legtöbb gyári szögvezető csak megközelítő pontossággal állítható be ilyen értékekre. Most egy olyan szögvezető készítését mutatjuk meg amellyel nagy pontossággal lehet beállítani bármilyen szöget.  Nagyon ötletes a nagyító vonalzóból készült beállító rész.

Tovább

Állítható tolófa

A körfűrész gép használatakor szükségünk van egy tolófára, ha nem akarjuk elveszteni pár ujjunkat  a kezünkről, elég egy fél másodperces kihagyás, és máris megvan a baj. A biztonsági szabályok értünk vannak, ezért mindig tartsátok be. Most egy olyan tolófát láthattok amely keskeny csíkok vágásához beállítható így nem kell többféle tolófát használni. Ötletes és biztonságos megoldás.

Tovább

Hogyan lehet bemart szekrényt lefóliázni

folia.jpgTegnap a bútorok festéses felújításáról volt szó, ma is, de nem festékkel hanem fóliával. A sima felületeket még egy óvodás is  be tudna fóliázni, annyira egyszerű, de egy bemart szekrényt már sokkal bonyolultabb. Vagy legalább is annak tűnik, pedig nem nehezebb az sem mint a sima felület, csak más technikát kíván. Fóliás Juci elég rosszul elkészített videója erre azért meg tud tanítani minket. Most ne a videó minőségével foglalkozz, azon nem tudsz változtatni csak a saját bútoraidon, ha ellesed a technikát. Ha a videóból nem derülne ki számodra, akkor tudd, hogy öntapadós fóliát  használ, más néven öntapadós tapétát.

Tovább

Flóderezés

floder_gumi.jpgHa meguntuk a bútorunk, akkor azt nem kell lecserélnünk, csak gondolkozzunk el, hogy miért nem tetszik. A legtöbb esetben csak az egyhangú színét unjuk meg például egy fehér bútorlapból készült bútornak. Ha bútorlapot szeretnék fa mintázatúra festeni azt könnyen el tudjuk készíteni. Pár különböző színű festékre, ecsetre és egy flóder gumira lesz csak szükségünk hozzá. Nagyobb festék boltokban meg tudjuk vásárolni ezeket. 

Tovább

Hengeres oszlop készítés hagyományos japán módszerrel

oszlop.jpgEz a videó bemutatja a hagyományos japán módszert, a  tökéletes hengeres fa oszlop készítését. Ezt a módszert csak hagyományos kéziszerszámokkal végzik, és a Miya-Daikus (kegyhely ácsok) használják a hagyományos japán szentélyek és templomok építése / újjáépítése során. A japán kéz gyalukat Kanna néven ismerik. A videóban használt Kannák Hira Kanna (Flat Kanna) és Uchimaru Kanna (Concave Kanna) néven ismertek. A fából készült hagyományos készségek szépségét terjeszteni fogjuk, amire bűszkék a Japánok minden szempontból világszerte. Így használhatod a japán famegmunkáló szerszámokat! Érdemes megtanulni. 

Tovább

Orvosi szekrény készítése sok fiókkal

fiokos_szekreny.jpgAz Ishitani bútorok egy különleges felkérést kapott, a gombhoz kellett a kabátot elkészítenie. Volt egy öreg gyógyszertári orvosi szekrény amelyben rengeteg apró fiók volt, ehhez kellett új vázat készítenie. A szekrény alapanyaga japán cseresznyefa. A régi fiókokon meg kellett őriznie a feliratokat, és pótolnia is kellett az egyedi fiók húzó karikákat amik elvesztek az idők során. A régi fiókokkal az új szekrény látványos és aranyos kontrasztot adott. 

Tovább

5 szinte ingyenes szerszám a jó munkához

ingyenes_szerszamok.jpgSzeretem az olyan szerszámokat amik szinte nem kerülnek semmibe mégis remekül használhatóak. Olivier Verdier 5 olyan egyszerű szerszámot mutat amit saját magunk is el tudunk készíteni. A most bemutatott 5 szerszám nagyon hasznos, például a kopott szalagcsiszoló papírok újra felhasználása, vagy a régi gyalukésből készített ragasztó eltávolító. Ez utóbbi nekem külön tetszik, mert könnyebb a használata mint a citlingnek. 

Tovább

Lünetta használata

lunetta.jpgA lünetta az esztergálásnál használatos szerszám amely megakadályozza a hosszabb munkadarab berezgését, meghajlását és a gépből történő kivágódását ami rendkívül baleset veszélyes. A gyári lünetták öntöttvasból készülnek, a kellő merevség és a jó rezgéscsillapítás végett, de fából is készülhet a lünetta. A videón látható oszlop gőzölt bükkből készült, és mivel ebben a méretben ez nagyon rezeg,a felvételen látható lünettát használják hozzá.Ha 1-5ig osztályozni kellene,csak 3-ast adnék rá.Nagyobb fogásnál a fából készült lünetta is berezeg, de legalább megvéd a munkadarab kirepülése ellen.

Tovább

Asztalos szorítók összehasonlítása

szoritok.jpgMeglepően sokféle asztalos szorítót tudunk vásárolni, vannak köztük nagyon jók és természetesen vannak olcsó gyengébb kialakításúak. Könnyen beleszaladhatunk a gyengébb minőségbe, amit később megbánhatunk, ha nem tudjuk mire kell figyelni egy szorító vásárlásnál. Az egykezes szorítóknál még nagyobbak az eltérések vagy az azonosságok, sokszor ugyanarról a gépsoron készülnek különböző márkanév alatt forgalomba hozott szorítók. 

Tovább