A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Szekrényajtóból világítós tükör

2018. szeptember 22. - kgl

tukor.jpgA régi bútorok újrahasznosítására egy szép példa a mai videó. A Liviv-i hobbiasztalos egy régi tükrös gardrób szekrényajtóból  készített egy világítós tükröt az előszobába. A szekrényajtó eredetileg 2 méteres volt, így azt le kellett rövidíteni. Szerencsére a tükör károsodása nélkül sikerült ez a művelet. A tükör szegélye nem volt a legszebb, ezért valami dísszel kellett eltakarni. Ekkor jött az ötlet, hogy kőrisfából vágott kockákkal díszíti a szegélyt. A kockák közé kis csíkokat csavarozott. Az így elkészült szegély mögötti részben szépen elfért a ledszalag világítás egy alu U profilban amit egy műanyag búra takar. Már csak a lakkozni és felszerelni kellett a tükröt a helyére. 

Tovább

Modell vasút asztal

torzios_asztal.jpgSok fajtájú asztalt készíthetünk, de mindig az az asztal lesz a legjobb amit az igények ismeretében készítünk el. Frank Howart most egy modell vasút  asztalt készített, amely a torziós doboz elvén alapszik, ez a szerkezet rendkívül könnyű és igen merev, ezért nagyobb asztallapok elkészítésére is kiváló megoldás. A nagy asztallapok hibája, hogy középen behomorít az asztallap a súlytól, de egy torziós doboz merevítésű asztalnál nincs ilyen probléma. A torziós szerkezet egyben arra is alkalmas, hogy körbe fiókokat építsünk bele, ami rengeteg rakodó felület. A sok fiókban a modell vasút összes alkatrésze elfér, így az asztallap felszabadítható más célra is. 

Tovább

Különleges csapolások - Suitsukisan ogami

suitsukisan_ogami.jpg Dorina Bracht Berlinben élő asztalos egy nagyon érdekes csapolással bővítette a különleges csapolások gyűjteményét. A Suitsukisan ogami nevű csapoláshoz még hasonlót sem láttam,  így magyar nevét sem tudom. Dorian kizárólag kézi szerszámokkal készíti bútorait tömör fából, ragasztás nélkül, csak a különleges japán és európai csapolásokat használja az egyedi bútorai készítése során. Ezek a csapolások már sok száz évesek és bizonyították tartósságukat. 

Tovább

Karbid spilármaró az Aliexpressről

spiralmaro.jpg Sokan vásároltunk már különböző faipari szerszámokat a kínai Aliexpress internetes áruházból, a tapasztalatok alapján 2-4 hét alatt megérkezik a megrendelt áru. De megéri e ott olcsón megvásárolni, amit itthon esetleg kétszeres, háromszoros áron tudunk csak megvenni, vagy egyáltalán nem is találunk hazai forgalmazóját annak a terméknek? Sok esetben vám és a hazai magas áfa mentesen tudjuk megvásárolni a termékeket, és sok árunál még a szállítás is ingyenes. Most egy karbid spirálmarót tesztel le petitcopeau. Arra figyeljetek, hogy az ilyen spirálmarók nem alkalmasak bútorlap marására, pár centi marás után elszíneződik és kilágyul a maró éle a bútorlap kemény felülete miatt. 

Tovább

Fűrészelés mesterfokon Ryoba Nokogiri fűrésszel

fureszeles.jpgAz egyik legjobb asztalos fűrész a Ryoba Nokogiri azaz a kétoldalas japán húzófűrész, de ezzel is meg kell tanulni fűrészelni. A húzófűrésszel szép egyenes vonalban lehet fűrészelni, mert a húzás során megfeszül a fűrészlap és így nem hajlik el oldalra mint a toló fűrészek. Azt is el kell dönteni, hogy a kisebb vagy a nagyobb fogú oldalát használjuk a vágásra a fűrésznek. A faanyagot forgatni kell például hosszvágás esetén, hogy ne térjünk el a vágási vonaltól. A következő két videóban jól látni, hogy hogyan kell mesterfokon fűrészelni ezzel a profi fűrésszel. 

Tovább

Mobil munkaasztal

munkaasztal.jpgNem tudom ki hogy van vele, de nekem a műhelyben a mozgatható munkaasztal a legfontosabb terület amiből mindig kevés van. egy új munkapad építésnél az asztal alját beépíthetjük fiókokkal, így pár szerszámot a vagy kelléket el tudunk oda is rakni. A munkafelületet kialakíthatjuk úgy is, hogy a szorítókat bárhol berakhatjuk a munkafelületen lévő lyukakba, így egyszerűen tudunk rögzíteni bármilyen munkadarabot. Oliver Verdier  készített egy ilyen munkaasztalt, egy nagy rakodóterülettel és fiókokkal. 

Tovább

Mobil maróasztal világítással

maroasztal_vilagitassal.jpg A házi készítésű maróasztalt sokféle módon el lehet készíteni. A mai videóban egy mobil maróasztal készül elég egyszerű módszerekkel. a különlegessége, hogy a marógép lapja átlátszó és így jó lehetőséget ad az alsó megvilágítására a munkadarabnak. Hogy ez az alulról jövő fény mennyire zavaró, vagy jól használható, azt nem tudom, de mindenképpen érdekes megoldás. Az biztos, hogy ilyen ötlettel még nem találkoztam. A kerekeken guruló maróasztalt bárhova el tudjuk könnyen mozgatni, így ha nincsen szükség rá akkor egy sarokban is elfér. 

Tovább

Kombinált gyalugép steller

gyalugep_steller.jpgA legtöbb barkács kategóriás kombinált gyalugépnek a stellere nem elég merev, vékony lemezből préselt alkatrészekből áll. Ez még talán nem lenne olyan nagy hiba de az már igen, hogy nem állíthatóak a kés hossza mentén, így mindig csak a fix steller tövében tudunk vele élgyalulást végezni. Ha ott elkopott az éle a késeknek, akkor sem tudjuk máshol használni a kés élét megvezető nélkül. Viszonylag egyszerűen tudunk készíteni egy sokkal jobb stellert a gépünkre, aminél ezeket a hibákat ki tudjuk küszöbölni.  A kések élezésére is kapunk ötletet a videóban. 

Tovább

Gyors STOP gomb gépekre

gyors_stop.jpg Rengeteg olyan gép kerül forgalomba amin nincsen gyors stop gomb. A gyors stop gomb arra szolgál, hogy akkor is meg tudjuk nyomni, ha oda sem nézünk, mert elég nagy méretű. Aki ad a biztonságra, az a gépeit kiegészíti egy ilyen egyszerű hulladék fából is elkészíthető gyors stop gomb fedlappal. Tipikusan az asztali körfűrészeken hiányzik a legjobban a gyors stop pedig ott még el is dugják a kapcsolót az asztallap alá jó mélyre, mert az asztallap eleje jól kilóg előre. 

Tovább

Hengercsiszológép átalakítás - motor és burkolat

vedo_burkolat.jpgFrank Horwarth  a gyári öntvény hengercsiszoló gépének elkészítette az új munkalapját fából, most már a gép ideiglenes meghajtását kell végleges megoldásúra elkészítenie. Egy erő motort használ a gép meghajtására, amit egy magasított, és állítható bakra szerelt továbbá  A meghajtáshoz nem volt védő burkolata, ezért azt is készített a gépre. A gépet így már sokkal biztonságosabban tudja használni. A motor bak és a burkolat elkészítéséhez a CNC maró gépét használta Frank, így meglehetősen pontosan tudta felújítani és újra üzembe helyezni a gépet.

Tovább

Hengercsiszoló gép átalakítás - új munkalap

hengercsiszologep.jpgFrank Howart szép lassan lecseréli az összes barkács gépét nagyon régi öntvény vázas ipari gépekre. Most egy nagyon régi és hibás hengercsiszoló gépet szerzett be amelynek az öntvény asztal lapja el volt vetemedve. Ez nem riasztotta el a gép beszerzésétől Frankot, készített rá fából egy új munkalapot  a gépre amit nagyrészt a CNC gépével készített el. A gép asztal beállításához ideiglenesen megcsinálta a gép meghajtását is, így ki tudta próbálni a gépet.

Tovább

Morrison híd makett építés

hid.jpgFrank Howart feleségével felmondtak a munkahelyükön és főállású bloggerként kíván több időt tölteni a családjával és a hobbijával. Most a harmadik osztályos kislányának épített egy működő és felnyitható Morisson híd makettet, ami nagyon hasonlít az eredeti híd működésére és kinézetére. A kislányát is aktívan bevonta a makett építésébe, megadva neki az alkotás örömét. A híd rácsos szerkezetét és a mozgatást a CNC maró gépen készítették el, az összeszerelést már kézi munkával végezték el. A híd elkészítéséhez 3 és 9 mm vastag nyír rétegelt lemezt használtak. 

 Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

Tökélet kör kivágása körfűrészen

tokeletes_kor_alak.jpgAz asztali körfűrésszel egyenes vágásokat szoktunk csinálni, de megfelelő kiegészítőkkel akár marásra, csapolások elkészítésére is használhatjuk a gépet vagy akár egy szabályos kört is ki tudunk vágni. Ezek a kiegészítők nagyon egyszerűek, pillanatok alatt elkészíthetőek. A mai videóban egy tökéletes kör kivágásához használható sablont készítenek, melynek használatát is megtanulhatjuk.

Tovább

Öt növény a fürdőbe

furdo_novenyek.jpg

Egy kis újabb kitérőt teszünk Megyeri Szabolcs kertész jóvoltából, egy olyan világba amely a lakásunk megjelenését hangulatát tudja lakályosabbá tenni.  Köszönjük neki a cikket és a videót.

Szinte mindenki tart virágot, szobanövényt otthont, általában a nappalit, esetleg a hálószobát díszíti zöld dekoráció, a konyhában fűszernövények lakhatnak, de vannak olyan helyek a lakásban, amelyek többnyire zöldmentesek. 

Nyilvánvalóan nem a spájzra vagy a mondjuk a gardróbra gondolok, hanem a fürdőszobára. Biztos felvonják páran a szemöldöküket, hiszen a fürdő nem éppen növénybarát helyszínként él a köztudatban, pedig vannak zöldek, melyeket bátran telepíthetünk ebbe a helyiségbe.

Tovább

Egyedi ajtó borítás

ajto_boritas.jpgCsúnya vagy unalmas ajtód van? Pár egyszerű lépéssel varázsold egyedivé az ajtód. Készíts rá fából egy vékony borítást a saját ízlésednek megfelelően. A borítás elkészítése nagyon egyszerű. Találd ki, neked milyen minta tetszene, lehet rácsos, átlós, vagy figuratív a minta, majd ezt vágd ki vékony rétegelt lemezből és ragaszd fel az ajtóra. Az  ajtót ezután már csak festened kell és már kész is az új design. 

Tovább

Hosszú gyalukés sík élezése

elezes.jpgA széles gyalugépek egyik nagy hibája, hogy általában középen kopnak el a kések élei, ezért a kések élei egy kicsit homorú lesz. Ezt síköszörű  géppel lehet a legszebben javítani, de nem sok hobbiasztalosnak van ilyen gépe. egy megfelelő élező vezetővel és pár különböző durvaságú fenőkővel házilag is síkra lehet élezni a késeket, csak persze sokkal lassabban mint géppel. De a jó munkához idő kell, az élezést sem szabad elkapkodni.

Tovább

Napenergiás gyümölcs aszaló

aszalo.jpgAz aszalt gyümölcsöt szinte mindenki szereti, de elég magas az ára. Házilag is lehet aszalni elektromos aszaló géppel, sajnos ez sem olcsó mulatság, mert egyes gyümölcsöket  napokon keresztül kell szárítani és nem túl sok fér a szárítóba sem  a gyümölcsökből, az áram felhasználása így elég gazdaságtalan. Az igazi olcsó megoldás a napenergiás szárító, ezt magunk is el tudjuk készíteni. A feketére festett alsó részen felmelegszik a levegő, majd feláramlik a szárító térbe, ahonnan a párás levegő egy lyukon távozik. Az aszaló összecsukva kevesebb helyen is elfér. Az aszalóban kisebb fadarabokat is tudunk szárítani.

Tovább

Fa kerítés építés - 3 videó

April Wilkerson egy régi fa kerítés elbontása és helyette egy új fa kerítés építését határozta el. Az első lépésben felmérte a régi kerítést, és úgy ítélte meg, hogy azok  vas oszlopai megmaradhatnak, de meg kell őket magasítani. A kerítést elemeit egy szögbelövő segítségével nagyon gyorsan fel lehet építeni úgy, hogy a lécek átfedésbe legyenek, így nincs közöttük átlátható rés, de mégis tud mozogni a fa az időjárásra. A kerítés oszlopait is beborította fával, így nem látszanak a csúnya vas oszlopok, és sokkal tartósabbak lettek az oszlop sapka elkészítésével. 

Tovább

Egyszerű érme válogató

erme_valogato.jpgAz aprópémzt lehet gyújteni perselyben, és akár 5 literes üvegben is, de azt meg  kell számolni néha. Aki dolgozott már a kereskedelemben, az tudja, hogy zárást követően, össze kell számolni a napi bevételt. Időigényes a pénzérmék szétválogatása, és könnyű elrontani. A különböző pénzérméknek más az átmérőjük, ezt kihasznála lehet elkészíteni egy érme válogatót. Így nem kell folyamatosan oda figyelni a válogatás során, a válogató magától megoldja hiba mentesen az érmék szétvállogatását, csak etetni kell a válogatót. 

Tovább

Fa trófeák készítése a sötétben

trofea.jpgMarius Homberger régen készített videót, de most meglepett minket egy nagyon sejtelmes hangulatú videóval amiben 2 darab tollaslabda trófeát készít fából. A nagyon aprólékosan megtervezett és elkészített trófeákat szinte teljesen sötétben készítette el, csak egy ellemlámpa fénye segítette. Nagyon jól sikerült a videó, bár nagyon veszélyes ilyen világítás mellett dolgozni, ezért nem ajánlom senkinek az utánzását. 

Tovább

Patreon támogatás

Sziasztok! 

A mai nappal elindítottam a Patreon támogatást. A patreon lehetőséget ad, hogy támogatni tudjátok a hobbiasztalos blogot. Olvassátok el a patreonon a célokat, és ezért mit kaptok. A patreon linket a jobb oldali hasábban felül találjátok meg, vagy a cikkek végén.

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

Lenyitható asztalú maróasztal - 2 rész

maroasztal_2.jpgA tegnapi videóban kezdte el Bastel Matze a kicsi múhelyében a falra szerelt lenyitható maróasztal építését. A melamin borítású asztallap részben már készen van. A mai részben elkészíti a marógép rögzítését, az asztal lábait, és a vezető sínek bemarását az asztallapba, majd az egészet összeszereli. Nagyon szép és helytakarékos megoldás ez a maróasztal.  Csak ajánlani tudom a megépítését aki most tervez maróasztalt.

Tovább

Lenyitható asztalú maróasztal - 1 rész

maroasztal_1.jpgBastel Matzenek nagyon kicsi a műhelye, így olyan megoldással kellett elkészítenia a nagy maróasztalát ami csak akkor foglal helyet ha dolgozni akar rajta. Így esett a választása a falra szerelt, lenyitható megoldás mellett. A mai részben az asztallapot készíti el 2 tábla anyag összeragasztásával és a fali konzol elkészítéséval. A felső tábla munkafelülete melamin borítású, így nagyon jól fog csúszni rajta a munkadarab és kopásálló, könnyen takarítható az asztallap. 

Tovább

Fotel kárpitozás

fotel.jpgSokan vagyunk úgy, hogy évek óta latolgatjuk a lehetőséget, mit is kezdjünk megkopott ám szeretett bútorainkkal. Egyik legkézenfekvőbb megoldás a kárpitozás. Nos megmutatjuk mire számíthatsz, ha úgy döntesz új esélyt adsz régi bútoraidnak. Arra készülj fel, hogy legalább 1-3 hétig nélkülözni kell majd bútoraidat! Addig hova ülsz? Jogos a kérdés, de az aprólékos munkához sok idő kell, így ne számíts arra, hogy pár nap alatt visszakapod a bútoraidat A bútorodat el kell szállítanod a kárpitosig! Ha te nem tudod megoldani természetesen a jó kárpitos pár ezer forint cserében elszállítja neked otthonodból. Az árak nyilván széles skálában mozognak.

Tovább

Cégtábla fából

cegtabla.jpgEgy reklámtáblát, cégtáblát ha az nem a kültérben kerül felhasználásra, akkor készülhet fából is. Az elkészítése a tervezéssel kezdődik, aminél arra kell ügyelni, hogy az izlésesség határait ne súrolja, ne legyen tel oda nem illő részekkel, egyszerű, mégis figyelem felkeltő legyen. Ha a tervek készen vannak, akkor utána már nem nagy ördöngösség elkészíteni a táblát. A mai videóban egy sportklub tábláját készítik el, hasonló módon mi is elkészíthetjük a műhelyünk cégtábláját, emblémáját.

Tovább