A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Mobil faanyag tároló

2020. február 22. - kgl

faanyag_tarolo.jpgNagy mennyiségű maradék faanyag tud összegyűlni a műhelyben amely egy idő után már átláthatatlan kupaccá kezd válni, és nem találjuk meg benne azt a fadarabot ami pont jó lenne nekünk az aktuális munkánkhoz. Ennek az a következménye, hogy egyre csak nő a kupac, és túl sokat költünk faanyag vásárlásra. Ezt a problémát csak úgy tudjuk lecsökkenteni, ha valamilyen szempont, például méret szerint rendezetten, és átláthatóan tudjuk tárolni a maradékokat. A mobil faanyag tároló erre a célra egy nagyon jó megoldás. A maradék faanyagból is sokat fel tudunk használni a megépítéséhez. 

Tovább

Forgács elszívóhoz szelep

szelep.jpgSokan építenek ki maguknak a műhelyben egy központi forgácselszívót, ehhez viszont kellenek szelepek is amivel szabályozni tudjuk, hogy honnan akarjuk a forgács elszívást. A külföldi webshopokban 100 mm-es elszívó csőhöz tudunk vásárolni kész lemezből készült szelepet, de ez nem jó annak aki 110-es PVC csőből építi ki a központi elszívás csövezését. Ha rétegelt lemezből készítünk magunknak szelepeket akkor olyan méretűeket készíthetünk ami nekünk jó, és még olcsóbb is mint az üzletben vásárolt. 

Tovább

Könnyen elkészíthető karosszék

kertiszek.jpgPár lécekből egy jó terv alapján egyszerűen el lehet készíteni egy karosszéket. Persze ha van hozzá elég hobbiasztalos gyakorlat akkor még gyorsan is elkészülhet. Lakásban de akár a kertben is használhatjuk, a felhasználásnak megfelelő favédelemmel. Anyagként a 2000x950x20 mm vastagságú deszkákat használtak a szék megépítéséhez, amely   beszerezhető barkács boltokban. Az egyes elemek méretei a videóban láthatóak.

Tovább

Szabályos korongok marása

korongmaro.jpgNéha szükségünk van apró méretű szabályos korongokra, például egy játék autó kerekeihez, vagy fahibák javításához dugónak. A pár centis átmérőjű fakorongok elkészítése nem egyszerű mert veszélyesen közel kerül a kezünk a marófejhez. Egy egyszerű körmaró sablonnal azonban ez sem jelent már veszélyes feladatot. Pár perc alatt el tudjuk készíteni ezt a sablont amivel tökéletes kör alakú korongokat tudunk marni egy csapágyas marószárral.

Tovább

Mozaik küszöb

kuszob.jpgA burkolat váltásokra küszöb kell, hogy eltakarja a két különféle burkolat szélét, ezt egyszerű küszöbbel is meg tudjuk oldani, de sokkal izgalmasabb ha a küszöb egyben dísz is. Az ukrán hobbiasztalos ezt egy különleges egyedi módon oldottam meg. Mozaik mintájú küszöböt készített juhar, kőris és tölgy felhasználásával. A felszeletelt mozaik darabkákat epoxi gyantával ragasztotta a vékony falapra, a réseket is epoxival töltötte ki, majd alapos csiszolás után kemény olajjal kezelte a felületet. 

Tovább

Ötletes fogas fal

fogas_1.jpgAz asztalos munkák sok hulladékkal járnak, amelyek általában a tűzben végzik, pedig ezekben a hulladékokban is van olyan darabok amelyek egy kis ötlettel felhasználhatóak. Ilyen rész például a széldeszkák kérges szélei amit díszítésre is fel lehet használni például egy fogas fal készítéséhez. A megtisztított és méretre feldarabolt széleket alaposan kezeljük le, mert a kéregben farontó bogarak is lehetnek, ha pár percre a mikróba rakjuk a kis darabokat akkor elpusztulnak azok is amelyeket a fa belsejében bújtak meg. A rétegelt lemez alapra felragasztás után több rétegben lakkozzuk le így idővel nem fognak leválni a kéregből darabok. 

Tovább

Jól felszerelt maróasztal

maroasztal.jpgEgy okosan megtervezett és elkészített maróasztallal nagyon könnyen lehet dolgozni, ha minden felszerelés elkészült hozzá. A maróasztal használata sokkal biztonságosabbá és pontosabbá teszik a különböző marási műveleteket. Az asztal használatát nagymértékben megkönnyíti, ha C profilú vezető síneket építünk az asztallapba és a vezetőbe. Most Mr.Vereshchak asztalának építését leshetjük el, szerintem majdnem tökéletes maróasztalt alkotta meg. Egyedül az asztallap epoxi gyantával történő felületkezelését nem javaslom, mivel könnyen karcolódik a epoxi gyanta. Inkább karcálló parkettalakkal kell kezelni az asztallapot. 

Tovább

Kanál csiszoló egyszerűen

kanal_csiszolo.jpgMélyedések csiszolására nehéz megfelelő szerszámot vásárolni ami méretben is megfelelő és termelékeny is. Egy leselejtezett gépkocsi szelepből és egy hulladék fadarabból és csiszoló vászonból egyszerű elkészíteni egy csiszolót. A fadarabot faragással, esztergálással vagy csiszolással alakíthatjuk ki a megfelelő félgömb formát a fadarabból. A szilikon ragasztót hagyjuk pár órát kötni. Ötletes, olcsó szerszám lesz belőle. 

Tovább

Gőzüzemű gyalugép

gozgyalu.jpgA modern gőzgép megalkotásától, 1769-tól számítjuk az ipari forradalom kezdetét. Pár év alatt robbanásszerűen terjedtek el a gőzgépek a különféle gépek meghajtására. A videóban látható gőzüzemű gyalugép egy amerikai dobozgyárban működik a mai napig. Ez a gyalugép egy 1895-ös Hall & Brown Planer, amelyet 1910 Ames Iron Works vízszintes gőzgép hajt.  2002-ben a malom bekerült az amerikai történelmi helyek nemzeti nyilvántartásában.

Tovább

Éhes fakacsa

fakacsa_1.jpgEgy gyermek játék elkészítése nagy öröm, és jó szórakozás is. Most egy különleges játékot készítenek egy éhes fakacsát amely mit is ehetne, természetesen fa golyókat. De amit megeszik annak valahol ki is kell jönnie, így nem csak a csőrét hanem a farát is mozgathatóra kell elkészíteni. Hogy az is látszódjon, hogy hogyan emészt, a kacsa egyik oldala átlátszó polikarbonát. Figyeljünk arra, hogy gyerekbarát festéket használjunk hozzá, ami nem mérgező.

Tovább

Csiszolószalag végtelenítése

csiszoloszalag_ragasztas.jpgHa zárva az üzlet ahol vásárolni tudunk végtelenített csiszolószalagot, vagy egyedi méretűre van szükségünk akkor elkészíthetjük otthon is a végtelenítést. Sokan azért nem mernek nekikezdeni, mert nem tudják hogyan kell összeragasztani a két véget. A videón bemutatott módszer nagyon jó ha rendesen levékonyítod a szalagot a ragasztás helyén akkor nem fog "ütni" a szalag minden fordulatnál. Csak vászon alapú szalagot tudsz végteleníteni, a papír alapú hamar elszakad.

Tovább

Távirányítós elszívó szelep

elszivo_taviranyito.jpgA műhelyünk egyik legnagyobb és leghasznosabb berendezése a központi porelszívás amely elszívja a port és a forgácsot. Ehhez minden fixen telepített géphez kell egy záró szelep, amit kinyitva csak onnan szívj el ahol dolgozunk. Ez eddig nagyon jó, de néhány gépnek a hátulján van az elszívó csonk, így időigényes és fárasztó naponta többször megkerülni a gépet és a szelepet nyitni és zárni. Egy olcsó bovdenes távirányító a megoldást készített Cozmas Bauer. 

Tovább

Lebegő éjjeliszekrény

lebego_ejjeli_szekreny.jpgAmi egyszerű az olcsó is. Ez az éjjeli szekrény egy vaslemez, szögvas, és tölgyfa felhasználásával készült. A szekrény valójában egy falra szerelt fiók, a szögvas és a vaslemez segít a merevítésben, egyben ez tartja a fiókot is a falon. A vaslemez a szekrény teteje, és a fiók is ezen csúszik. A fiók feneke vékony bútor hátlap, nem kell nagy súlyt megtartania, így bőven elég ez is. Ennél egyszerűbb már nem is lehet. A vaslemez színesre festésével nagyon modern hatást érhetünk el. 

Tovább

Egyszerű ágy csavar nélkül

egyszeru_agy.jpgMinden fa és nincs csavar. Könnyű szétszedni és összerakni. Ezt álmodta meg Laura Kampf, és meg is valósította. Egyszerű csapolásokkal készített el mindent, és kevés ragasztót használt. Nagyon ötletes az ágy fejtámlájának a rögzítése, de nem tudom, mennyire stabilan marad a helyén.  Az ágyrács léceire is ugyanez vonatkozik. A lécek is csapolva kapcsolódnak a láb dobozaihoz, oldalirányba nem tud elmozdulni, de fölfele igen, ha az ágy végére ülnek. Szoros illesztésekkel ezt le lehet csökkenteni. Lehet, hogy kéne még egy picit alakítani rajta, ettől függetlenül kiváló az ötlet. 

Tovább

Egyszerű sarokszorító

sarok_szorito.jpgAmikor valamit építünk akkor szinte minden alakalommal biztosítanunk kell, hogy két alkatrészt derékszögben ragasszunk vagy csavarozzunk össze. Ezt többféle módon biztosíthatjuk, de az egyik legjobb megoldás egy készen vásárolt sarokszorító. Ha nem akarunk rá költeni, akkor készítsük el magunknak egy kis rétegelt lemezből. Egy 8 mm-es menetes szár és pár anya kell a szorítóhoz még. Pár perc alatt még a kezdő hobbiasztalosok is el tudják készíteni.

Tovább

Csiszoló tároló

csiszolo_tarolo.jpgA csiszológépeinket és a csiszolópapírjainkat sokféle módon tárolhatjuk, a lényeg a jól átgondoltság, és a maximális hely kihasználás úgy, hogy kényelmes is legyen a használata a tárolónak. A Woodshop Junkies sikeresen megvalósította ezt. Az összes csiszológépe elfér a tárolóban, a csiszolópapírok áttekinthetően osztályozva vannak, egyből látszik, ha valamelyik kifogyóban van, így nem kell feleslegesen olyant is vásárolni amiből még van. Látszik a tárolón, hogy alaposan átgondolta mit hogy tároljon.

Tovább

Fiók tárolók

fiok_tarolok.jpgEgy magasabb fiókok nem helytakarékosok, kivétel akkor ha emeletes tárolókat használunk benne. Ezt hívhatjuk úgy is, hogy rendező tárolók. A lényegük az, hogy a fiók teljes magasságában ki tudjuk használni apróbb dolgok, például fúrók, reszelők kéziszerszámok tárolásával. Egy másik hatalmas előnye is van ennek a megoldásnak, mégpedig az, hogy rendezett, áttekinthető és könnyen megtalálható benne amit keresünk éppen. Lehetőleg vékony anyagból készítsük a tárolókat, hogy minél több hely maradjon a szerszámok tárolására. 

Tovább

Tábla mozgató

tabla_mozgato.jpgAki már megemelt egy egész tábla bútorlapot az tudja, hogy egyedül nem is tudjuk szállítani, mozgatni, túl nagy a mérete és igen súlyos. Egy teljes tábla bútorlap a meghaladja a 70 kg--ot. Ekkora táblák, de még kisebb táblák  mozgatását könnyíti meg egy pár perc alatt elkészíthető tábla mozgató. Két darab fix gépkerék kell és némi hulladék faanyag, pár darab facsavar és zsanér. 

Tovább

Made in Mordor, avagy a japán véső

japan_veso.jpg Horváth József hobbiasztalostól kaptuk az újabb videóját, amiben egy új japán véső készletet hasonlít össze az Európában kapható vésőkkel. Ezt írta a videóhoz : "Vannak az életben olyan fontos dolgok, mint a JAPÁN VÉSŐ! :-) Van vésőm, de ha az ember születésnapjára kérhet valamit, az olyan valami legyen, amit nem biztos, hogy magától is megvenne, mert van ettől fontosabb dolog is. Tehát: van a japán vésőknél (oire nomi) fontosabb szerszám, de nincs kívánatosabb! :-) Így érkezett meg hozzám egy 6-os, alap, japán véső készlet, kiegészítve +1 db 3mm-es vésővel. És hogy miért kívánatos, mitől japán, miért más? E videóban erről beszélek pár szót. Mert egy hobbiasztalosnak kell egy ilyen! :-)" 

Tovább

Pillangó doboz

pillango.jpgRemek pillangó dobozt tudunk készíteni akár ajándékba is egy kislánynak. Egy jó szalagfűrészre, és keskeny szalagra van szükségünk a pillangó alak és a fiókok kivágásához. Nehéz ennyire pontosan vágni ilyen kis íveket, mint amit Oleg Kaplung tud, gyakorolni kell hozzá, de egy ilyen doboz készítése jó gyakorlási lehetőség is. Ha pontosan tudunk már fűrészelni, akkor keveset kell csiszolni fiókokat, és így kisebb lesz a rés a fiók és a pillangó ház között. Tömbbe összeragasztott anyagból vágjuk ki a formát a későbbi repedések elkerülése végett.

Tovább

Rétegelt lemez éltakarása

eltakaras.jpgÉn is szeretek rétegelt lemezzel dolgozni, mert szuper erős anyag és nem hasad, de a bütü része egyből leleplezi, hogy miből készült a termék. Tamar most pár módszert mutat meg amellyel el lehet takarni a bütü részt. Van amelyik erős, van amelyik gyengébb, van amelyik gyors és van amelyik időigényesebb megoldás. Érdemes ezeket kipróbálni, hogy megtudd, neked melyik fog tetszeni. 

Tovább

Speciális tolófa

tolofa.jpgAz asztali körfűrészen és az egyengető gyalugépen használjuk elsősorban a tolófát, de néha szükség lehet rá más gépen is. Az a jó tolófa amivel a munkadarab közepén és a végén is tudjuk használni, mert van egy magától kibújó kis tüskéje amit a munkadarab végébe be tudjuk akasztani, a munkadarab közepénél amikor nincs rá szükség akkor a tüske behúzódik. egy kis állító csavarral azt is be tudjuk állítani, hogy mennyire álljon ki a tüske a tolófából.  Ezt a tolófát könnyen el tudjuk készíteni, akár még díszes változatban is.

Tovább

Fecskefarok csapozás másképpen

csapozas.jpgMár elég sok fecskefarok csapolás készítését láttam, mindegyikben szépen megrajzolták az egyik deszka végére a csapokat, azt kivágták, majd átrajzolták a másik deszka végére és utána azt is kivágták. Ez az általánosan használt eljárás. Rob Cosman egy picit módosított ezen a folyamaton, de ezzel a technikával jelentősen lerövidült a csapozás időigénye. Kis gyakorlattal szép csapozást lehet készíteni. Érdemes kipróbálni ezt a módszert is, aztán mindenki maga dönti el, hogy melyik tetszik neki jobban.

Tovább

Kerti pad virágládával

pad.jpgEgy nagyon szép és mutatós kerti padot készíthetünk magunknak New Yorkshire Workshop ötlete alapján. A pad két végére fel van szerelve egy egy virágláda, melyek egyben a pad lábaiként is szolgálnak. A virágládák fenék nélküli dobozok, lazán összeszerelt oldalfal lécekkel a dagadást és száradást engedve, a rések takaró lécekkel eltakarva. A pad szép ívű kényelmesen döntött háttámlával készült  erős csapolásokkal. 

Tovább

Önzáró francia tároló fal

francia_tarolo.jpgFrancia tároló fal néven vált ismerté az a fali szerszámtartó amely egyszerűen felakasztható és átrendezhető rendszert képez. Nagy előnye ennek a rendszernek, hogy bármikor percek alatt át tudjuk rendezni a tárolókat különösebb szerelgetés nélkül. A hátránya ennek a kialakításnak, hogy túlságosan könnyen leakadhatnak a tartó falról a tárolók. A  Woodshop Junkies továbbfejlesztette ezt a tároló rendszert úgy, hogy egy rugós megoldású zár megakadályozza a véletlen leakadást. A levehető tároló lapokra lehet az egyes szerszámokat felrögzíteni.

Tovább