A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Amfóra fából

2019. június 15. - kgl

amfora.jpgA 21 éves francia Oliver Gomis nagyon szép dísztárgyakat esztergál eladásra. 2016  óta már egy tucatot adott el nem kevés pénzért. Most egy csodálatosan szép amfórát készített többféle faanyagból összeragasztva, majd megesztergálva. Az amfórára két fület is készített. Amatőrként készíti de mégis művészien szép tárgyakat készít.

Tovább

Tölgy és kőris asztal 4 fiókkal

etkezo_asztal.jpgEgy konyhai étkező asztal elkészítése nem túl nehéz, de ha már berakásos mintás asztallapot szeretnénk, díszmarásos asztallábakkal és az asztal mind a négy oldalára fiókot is szeretnénk akkor már nem olyan egyszerű az elkészítése. A fiókok hagyományos fa fióksínes megoldással készültek teljesen kihúzhatóak, ütközőkkel a túlhúzás ellen. Az asztal tölgy és kőris fa anyagok kombinálásával készültek, az asztallap berakásait epoxi gyantával ragasztotta be a helyére. Az asztal felületkezelése két réteg olajozással kapott felületvédelmet, az olajozások között a felület finoman meg lett csiszolva a felálló szálkák eltávolítása érdekében. Köszönet a szép bemutatóért az ukrán hobbiasztalosnak. 

Tovább

Fésűs csapolósablon

fesus_csapolo.jpgA fésűs csapolósablon segítségével nagyon szép szabályos egyenes vagy fecskefarok csapolásokat lehet készíteni egy felsőmaróval. A sablon hatalmas előnye, hogy egy menetben lehet elkészíteni a csapfészkes és a csapos elemet, de ehhez pontosan kell beállítani a sablont. A beállítás menetét nyelvismeret nélkül tanulhatjuk meg a mai thaj hobbiasztalos videójából, mert annyira jól mutatja be. 

Tovább

Vonalzó jelölő mérő

jelolo_mero.jpgHa nem tudod pontosan egyformán feljelölni az azonos  méreteket a munkadarabra akkor sohasem tudsz pontos munkát végezni. Ez csak úgy tudod kiküszöbölni, ha használsz valamilyen vonalzós jelölő mérőt, vagy párhuzam jelölőt. A JSK-koubou / önálló stúdió egy egyszerű és egy kicsit bonyolultabb vonalzó jelölő mérőt készített. Az egyszerűbbhöz alig kell szerszám, pár ügyes és ötletes megoldással készíti el a jelölő mérőt, míg a bonyolultabb verziónál már saját CNC gépét is használja és fém betétekkel készíti könnyebben használhatóvá a jelölő mérőt.

Tovább

Csavarhúzó bit tároló

bit_tarolo.jpgAzt hiszem, hogy a csavarhúzó bitekből minden műhelyben van egy pár maréknyi, ezekhez készítünk most egy egyszerű piramis bit tárolót. A különböző hosszúságú és fajtájú biteket külön külön szintekre rakhatjuk, így nagyon hamar megtaláljuk azt amit használni szeretnénk. A tároló így egyben már rendezőként funkcionál. Pár maradék faanyagból el tudjuk készíteni.

Tovább

Olcsó fészer építés

feszer.jpgA kertes házakba egy fészert sokan építenek, relatív olcsó fa alapanyagokból, szigetelés nélkül. az ilyen fészereket érdemes cölöp alapra rakni, így a talaj nedvessége nem teszi tönkre a falak alját. A váz megépítése után az oldalfalakat OSB lapokkal lehet beborítani, a tetőre üvegszál erősítésű műanyag hullámos tetőfedő kerülhet, így még világításról sem kell gondoskodni mert enélkül is világos lesz bent. Ha az oldalfalakra szellőző ablakokat vagy rácsokat is rakunk, akkor még faanyag szárításra és tárolásra is megfelel. Szellőző ablakok nélkül nagyon meleg lenne a fészerben. 

Tovább

Precíziós szögvezető

szogvezeto.jpgA szögbe vágás és a szögbe marás elég sűrűn előforduló feladat, ehhez ajánlom a mai posztban elkészített precíziós szögvezetőt. Az elkészítéséhez egy olcsó műanyag szögmérőt használhatunk, aminek a pontossága az ellenőrzéseim szerint meglepően jó, így bátran merem ajánlani. A szögvezető tetején egy állítható ütköző segít a vágás vagy marás pozicionálásában. A jól látható szögskála is nagyon fontos, használjunk kontrasztos színeket a szögskálához és a beállító hajszál vonalhoz a célzó plexi lapon. A célzó vonalat nagyon vékonyra készítsük el, mert ez nagymértékben meghatározza a pontos beállítást. 

Tovább

Szerszámnyél sablon

szerszamnyel.jpgA vésők, csavarhúzók, faeszterga kések markolata akkor tartható biztosan a kézben, ha azok nem hengeresek hanem 5 vagy 6 szögletűek. A legjobb fogása a 6 szögletű nyélnek van, ez illeszkedik a legjobban a kezünkhöz, ezzel tudjuk a legnagyobb erőt kifejteni, anélkül, hogy a tenyerünket törné a nyél. A 6 szögletű nyél kialakításához egy sablont kell készítenünk, amivel a nyél oldalai és hordós alakja egy menetben kialakítható. 

 

Tovább

Rétegelt lemezes ívek

vakuumos_ives_ragasztas.jpgHa íves szerkezeteket, bútorelemeket szeretnénk létrehozni akkor a legkönnyebb eljárás a rétegelt lemez készítés, azaz vékony, könnyen hajlítható lemezekből ragasztjuk össze a szükséges ívet. A ragasztás során használhatunk sok sok szorítót, vagy vákuumot a rétegek rászorításához a sablonra. Míg a szorítós eljárásnál csak a szorító alatt elegendő nagy a szorítóerő, addig a vákuumos eljárásnál a teljes felületen egyenletesen nagy szorítóerőt tudunk létrehozni. Ez akár  maximum 10 tonna is lehet négyzetméterenként. Ez a nyomás még a sablonunkat is össze tudja roppantani, vagy deformálni tudja a sablont is. Figyelnünk kell arra, hogy ez ne történjen meg, korlátozzuk a vákuum nagyságát egy szabályzó szeleppel. 

Tovább

Szerelőasztal + körfűrész bővítő

szerelo_asztal.jpg Akinek elég nagy a műhelye vagy csak most kezdi belakni annak ajánlom a mai videóban elkészülő szerelő asztalt amely egyben a körfűrész bővítő asztala is lehet. A szerelőasztal alul rengeteg tároló fiókkal és rekesszel rendelkezik, így a kézi szerszámokért nem kell elmászkálni, minden egy helyben van. az asztal lapja az egykezes gyors szorítókhoz lett kialakítva, az egymást keresztező U sínekkel. 

Tovább

Fúró állvány építés

furo_allvany.jpgHa nincsen állványos fúrógépünk akkor nagyon nehéz pontosan derékszögben tartanunk a kézi fúrógépet és közben megfelelő mélységig befúrni egy zsákfuratot, vagy csak egyszerűen átfúrni a munkadarabot. Egy kis ötlettel készíteni tudunk egy fúró állványt amivel egyszerűbb feladatoknál helyettesíteni tudjuk a nagy állványos fúrógépet, és derékszögben tudunk furatot készíteni.

Tovább

Íves esztergakés élezés

esztergakes_elezo.jpgA faesztergáláshoz több él kialakítású esztegakésre van szükségünk. Az egyik legtöbbet használt kés éle íves amit nagyon nehéz még gyakorlott élezőnek is kézben tartva kialakítani szabályosra az íves és megélezni. Egy egyszerű támasztó nagyon sokat segít ebben, megtartja egy pozícióban a kés nyelének végét. Első ránézésre ez veszélyesnek tűnik, ha bekapja a kést a csiszoló felület. Azért nem tudja bekapni a kést, mert a kés éle csak érintőlegesen éri el a csiszolót. Ha a csiszoló tengelyvonalához közelebb lenne a támasztási szög akkor már lehetséges ez és a csiszoló korong vagy köszörű kő robbanásához vezetne. 

Tovább

Házi készítésű lapszabász gép

lapszabaszgep.jpgEgy nagyon jól átgondolt és kivitelezett házi készítésű kisebb lapszabász gépet mutatunk nektek az Amazing Woodworking Techniques jóvoltából. A lineális csapágyak és tengelyek miatt nem a legolcsóbb kivitel, viszont annál pontosabb a működése a gépnek. Egyszerű szögvas és fém rúdanyag a gép váza, amiben egy kézi körfűrészgép végzi a munkát. A gép nagyon egyszerű kivitelű, nincsen rajta csilingelő herkentyű és lézeres kalapácsot sem raktak rá,szépségversenyen sem kapna helyezést, mégis nagyon könnyű a használata. 

Tovább

Modern kültéri cédrus fotel

kerti_fotel.jpgA csúnya műanyag kerti bútorok helyett készítsünk szép és modern cédrus bútorokat a kertbe. Ha megfelelő minőségű faanyagot választunk és a felületkezelést is rendszeresen elvégezzük rajta, akkor nagyon sokáig fog szolgálni minket a kertben. Lehet párnázott kivitelt is készíteni, de a párnákat az eső elől fedett helyre kell raknunk. Ez az egyszerű modern stílus szinte bármilyen kertbe jól mutat. A felületet vékonylazúrral védjük az időjárás viszontagságaitól. A párnákat készen is meg tudjuk vásárolni nagyobb barkács áruházakban.

Tovább

Gyűrűmintás mahagóni bejárati ajtó

mahagoni_ajto.jpgTegnap egy kétszárnyas kapu építésével foglalkoztunk, most pedig egy  mahagóni bejárati ajtó készítésével, amelynek a közepén egy gyűrű minta a díszítés. A csodálatos első osztályú mahagóni fából vétek lett volna egy nagyon egyszerű bejárati ajtót készíteni, ehhez a szép anyaghoz egy díszesebb kivitel illeszkedik jobban. Az ajtó elkészítése nem a kezdőknek ajánlott, sok helyen el lehet rontani és ezzel csökkenteni a díszítő értéket. Szerencsére tökéletes munkát végzett az orosz Сергей Кутузов így az ajtó nagyon szép és robusztus látványt nyújt. 

Tovább

Kétszárnyas bejárati kapu

ketszarnyas_kapu.jpgNagyon sok háznak az utcafronti kapuja fedett helyen van, közvetlenül nem éri az eső, és csak korlátozott ideig vagy egyáltalán nem éri közvetlen napsugárzás. Az ilyen helyekre egyszerűbb bejárati kaput is lehet készíteni. A Vitten blogra egy ilyen kapu készítésének a videóját rakták fel. A kapu kétszárnyas, vékony anyagokból készült, de mégis elég erős és merev a külső oldalán lévő dísz lécezésnek köszönhetően. A kapu teljesen zárt kivitelű, így az utcáról nem látnak be a kapu mögötti területre.

Tovább

Csiszolófa

csiszolofa.jpgEgy jó csiszolófa hasznos szerszám, de nézzük meg mitől lesz jó a csiszolófa. Kényelmesen lehet kézbe fogni, nem verem be a kezem a belső sarkokba amikor csiszolok, gazdaságosan tudom a csiszolópapíromat rárakni, nem mozog a csiszolópapír a fán, és végül könnyű cserélni rajta a papírt. Készítsünk olyan csiszolófát ami megfelel minden kritériumnak. 

Tovább

Ötletes szorító tartó

szorito_tarto.jpgAz asztalos szorítók fontos szerszámaink, de kicsit nehézkes a használatuk, elfordulnak meghúzás közben, elborulnak, ha sok szorítóval kell ragasztanunk akkor az idő ráfordítás elég jelentős, mire minden szorító úgy és ott szorít, ahogy szeretnénk. Egy egyszerű módszerrel könnyíthetünk a munkánkon, ha nem kell küzdeni a szorítók rakoncátlankodásával. Rögzítsük őket egy falapra és akár ideiglenes satuként is használhatjuk. Az ötlet tovább fejleszthető.

Tovább

Ágykeret készítése : 3. rész - bútorlapból

agy_3_butorlapbol.jpg A Rustuca Design Manufaktúra mai videójában szintén ágykeret készül, de most bútorlapból. Az elősző részekben rétegelt lemezből és táblásított fenyőből készültek ágykeretek. Talán a bútorlapból lehet a legkönnyebben elkészíteni az ágyat, de ne feledjük, a bútorlap a leggyengébb alapanyag, és speciális fűrészlap kell a vágásához is. A legdrágább alapanyag is, de hatalmas előnye, a hatalmas szín és minta választék., a sima, könnyen tisztítható felület. 

Tovább

Ágkeret készítése : 2. rész - táblásított fenyőből

agy_2_tablasitott_fenyobol.jpg A Rustica Design Manufaktúra tegnapi videójában egy rétegelt lemezből készült ágyat mutatott be. Ma nagyon hasonló, de táblásított fenyőből készítenek ágykeretet. A táblásított fenyő egy nagyon esztétikus és természetes megjelenést biztosít a bútornak. Az elkészítéséhez nincs szükség speciális fűrészlapra, elegendő ha jó éles szerszámokat használunk. Nagyon strapabíró, szép ágykeretet tudunk készíteni a táblásított fenyőből. 

Tovább

Ágykeret készítése : 1 rész - rétegelt lemezből

agy_1_retegelt_lemezbol.jpgA Rustika Design Manufaktúra három új filmet készített 3 féle alapanyagból készült  ágyról, amiket örömmel osztunk meg veletek. Az ágyak rétegelt lemez, táblásított fenyő, és bútorlapból készültek, az igényeknek megfelelően. A mai videóban a rétegelt lemezből készült ágy készítését nézhetitek meg. 

Tovább

Gépek mozgatása

mozgatas.jpgA barkács asztalos gépek nem túlságosan súlyosak, így viszonylag könnyen odébb lehet rakni őket takarításnál amit néha meg kell ejteni. Az asztalos munkaasztalunk általában elég súlyos.Egy két gép viszont a nagy mérete miatt nehézkes mozgatni. Jó lenne, ha csak odébb kéne gurítani kerekeken, de ha kerekekre rakjuk a gépet, akkor nem lesz stabil a munkavégzéshez. Ezért olyan megoldást kell alkalmaznunk, amivel kerekre lehet emelni a gépet amikor mozgatni akarjuk, és leengedve stabilan áll a gép.

Tovább

Hengercsiszoló előtolás

hengercsiszolo_meghajtas.jpgHa már készítettünk magunknak egy széles hengercsiszoló gépet, akkor érdemes egy kicsit még agyalni rajta, hogy a munkadarab előtolást is megoldjuk. Ez lehet futószalag vagy nyomóhengeres megoldás. A nyomóhengeres verziónál nincs szükség az asztallap magasság állítás módosításra, de ezt a verziót csak akkor tudjuk használni, ha nem billenő asztallapos a gép magasság állítása. A csiszolóhenger elé és mögé helyezett nyomóhengerek meghajtását pár fából készített fogaskerék és egy kézi hajtókerék segítségével motor nélkül tudjuk megoldani. 

Tovább

Raklapból rusztikus ajtó

rusztikus_ajto.jpgA raklapok készítésénél néha igen szép erezetű faanyagot is felhasználnak amit vétek lenne nem újrahasznosítani. A Elias Maximiliano egy rusztikus ajtót készítettek a műhely és a lakás közé pár szál újrahasznosított raklapból. Az ajtó sarkainál a kiátlózás nagyon jó ötlet, megakadályozza az ajtó lógását, és látványos is. Ezzel az átlózással egy robusztus kinézetet kapott az ajtó. Az ilyen szép erezetű faanyagot színtelen lakkal vagy olajjal érdemes felület kezelni. 

Tovább

Japán húzógyalu

huzogyalu.jpgEgy gyalutest elkészítése igazi kezdő hobbiasztalos feladat. A gyalu késeit általában készen vásároljuk meg, amelyek jó minőségű szerszámacélból készülnek. A gyalutest alapanyaga lehetőleg jó minőségű keményfa, például mahagóni legyen. Ügyeljünk arra, hogy a gyalu oldalai tökéletes derékszögben legyenek, és a használt faanyag száraz legyen, különben el fog vetemedni a gyalu teste. 

Tovább