A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Minimalista íróasztal

2020. október 23. - kgl

minimalista_iroasztal.jpgLaura Kampf a stúdiójába tervezett egy minimalista íróasztalt. Az asztal fekete MDF-ből és nyírfa rétegelt lemezből készült, és minden ízülethez Festool Domino-t használt. A minimalista stílusnak köszönhetően kevés anyagból gyosan el tudta készíteni. Az MDF lapok élei nagyon sérülékenyek, ezért keményfa léceket ragasztott rá amely megvédi a sérüléstől. A csiszolás és lakkozás után már lehetett is összeállítani a bútort. Modern környezetbe nagyon jól illik ez az íróasztal.

Tovább

Műhely bővítés, mekkora hely kell egy hobbiasztalosnak.

muhely_bovites.jpgA hobbiasztalos társadalom nagy része vagy talán mindenki egy kisebb helységben kezdte a barkácsolást. Egy garázs sarkában vagy egy sufniban. Azután szép lassan elkezdtük kinőni azt a kis helyet, bővíteni kellett. Én egy 10 m2-es pincében kezdtem valamikor, majd egy körülbelül 28 m2-es helységet kezdtem el belakni a melléképületben. De ezt is pár év alatt már szűkös lett. Hozzá kellett építenem még egy 20 m2-es részt az épülethez. Azt gondoltam ez már bőven elég lesz. Nem lett.

Tovább

Szalagcsiszoló építés

szalagcsiszolo_epites.jpgPár gépet érdemes magunknak megépíteni, sokat tanulhatunk az építés során. A Crazy Workshop egy szalagcsiszolót épített előzetes tervek nélkül. Ha építés közben rájött hogy nem lesz jó egy részlet, akkor még könnyen tudta módosítani. Több ilyen módosítás is volt a gépe építés során, de ez nem baj, ebből lehet gyakorlatot szerezni a gép építéshez. Szinte teljes egészében rétegelt lemezből készült a gép váza. A por elszívást  is részben megoldotta, azon még kell majd finomítani, hogy hatékonyabb legyen. 

Tovább

Forgó csavartároló

forgo_polc.jpgEgy átlagos műhelyben minimum 30--40 féle méretű és vastagságú facsavarra van szükség, hogy mindig kéznél legyen. Nincs annál bosszantóbb amikor elfogy egy méret és emiatt áll meg a munka. De hogyan tároljunk áttekinthetően ennyi féle csavart. Valami rendező kell hozzá. A forgó tárolók nagyon jók erre a feladatra. Felszerelhetők a falra fej magasságban, így nem a műhely értékes alapterületét foglalja. A fogaskerekek mintái kinyomtatható egy Egyszerű programmal amit Matthias Wandel készített. Már én is használtam ezt a programot, nagyon egyszerű kezelni még laikusnak is. A forgó polc vázát és ötszög rudakat rétegelt lemezből vagy akár bontott raklap anyagból is elkészíthetjük. 

Tovább

Garázs polc

garazs_polc.jpgA garázsban  nagyon sokan tárolnak szerszámokat és olyan dolgokat amikre ritkán van szükség. Ha a garázs belmagassága megengedi akkor magas polcot kell készíteni, hogy minél kisebb alapterületet foglaljon el a garázsba. A ritkán használt dolgokat felül tárolhatjuk, míg a sűrűn használtakat alul. A polc közepén egy kis szerszámtartó fal is helyet kapott, előtte meg egy kisebb munkafelületet amin szerelni lehet. A munkafelületre olyan anyagot rakjunk borításnak ami könnyen tisztítható. Egyetlen garázsból sem hiányozhat egy ilyen hasznos polc. 

A polc alapanyaga építési fenyő stafni és rétegelt lemez. Az elkészítéséhez nem kell nagy gyakorlat, így kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom. 

Tovább

Íves hintaszék

ives_hintaszek.jpgCsodálatosan szép hintaszéket készített Wood Design csapat, igazi művészi alkotás ez már ahogy a bútorokat készítik. Rengeteg apró ötletet nyerhetünk a videóból, például ahogy az íves alkatrészeket elkészítik. Külön érdekessége a hintaszéknek az, hogy egy széles talpat kapott a keskenyebb íves talpra, így nem nagyobb felületen terheli a padlót és kevésbé fog nyomot hagyni. Az ülőfelület is teljesen ívesre készítették, így egy igazi új stílusos bútort hoztak létre. 

Tovább

Hulladékból forgószék

forgoszek_1.jpgAmi az egyik embernek hulladék, az a másiknak lehetőség. Talán ez lehetne a mottója a mai videónak. Egy irodai forgószék nem hosszú életű, hamar tönkre tud menni rajta a kárpit vagy a mechanika. Ilyenkor senki nem fogja javítgatni, kidobják a szemétbe. Pedig találni közöttük olyat aminek a mechanikája jó állapotban van. egy ilyen székre készült el egy új fa ülőrész karfával. Ez is tönkre fog majd menni valamikor, de addig is használni lehet akár egy műhelyben. A fa részek elkészítéséhez is hulladék faanyagot használtak, mégis a végeredmény nagyon jó lett. 

Tovább

Hagyományos keretes bejárati ajtó

bejarati_ajto.jpgEgy tömörfa bejárati ajtó százezrekbe kerül, főleg akkor ha nem olcsó fenyőfából készül, hanem például tölgyfából. A New Yorkshire Műhely egy ilyen hagyományos tömörfa ajtót készített, amelyet a jelentős súlya miatt ki is átlózott. Ez az átlózott megoldás megakadályozza az ajtó leülését ami egy ilyen nehéz ajtó esetén pár év alatt megtörténhet. Az ajtó egy tölgyfa lambéria berakást kapott, így a faanyag páratartalom változás miatti duzzadása sem fog elvetemedni. 

Tovább

Csapolt fiók készítés

csapolt_fiok.jpgFiókot sok féle módszerrel lehet készíteni, aki nagyon igényes az persze fecskefarok csapolással is készítheti a fiókot, ami idő és munka igényes, de gyönyörű is. Más fajta csapolást alkalmaz John Heisz, amit könnyen és gyorsan el tud készíteni, és ez is elég erőssé, strapabíróvá teszi a fiókot. Nagy előnye ennek a csapolásnak, hogy asztali körfűrészen elkészíthető. A fiók oldalai és alja rétegelt lemezből készíti el. A fiók előlapok már szebb erezetű tömör fából készül, szükség esetén itt már gyalugép is kell a megmunkáláshoz. 

Tovább

Körfűrész tolóasztal

korfuresz_toloasztal.jpgSzinte mindent el tudunk készíteni fából, de van amit nem célszerű. Ilyenkor kénytelenek vagyunk például fémből megépíteni valamit. Egy asztali körfűrész tolóasztal kiegészítése is ilyen, mert szükség van a megfelelő merevségére és a könnyed síklásra. Egy használható megoldást épített Odair Lucas Lucas. Pár darab csapágy és zártszelvény, szögvas szükséges a megépítéséhez és még pár darab csavar. A tolóasztalt a körfűrész leszerelt bal oldali oldalasztal helyére tudjuk rögzíteni, vagy pedig  az oldalasztalhoz, géptípustól függően. A körfűrész vázához is rögzíteni kell, hogy stabilan és mereven kapcsolódjon a körfűészhez.

Tovább

Raklapból dísz

raklapbol_disz.jpgAki azt mondja, hogy a raklap anyag semmire sem jó, annak nincs fantáziája. Pár egyszerű vágással érdekes alakzatokat vághatunk ki, amelyeket összeragasztva egy fali kép is lehet de akár egy étkezőasztal asztallapjának dísze. Még az sem baj, ha nem tökéletesek az illesztések, mert egy kis ragasztóval és csiszolat porral a minták közötti réseket is fel tudjuk tölteni. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom, mert lehet gyakorolni a fűrészgép használatát is. 

Tovább

Asztalos satu építés letölthető tervekkel

satu.jpgEgy nagyobb asztalos satura szinte minden nap szükségünk van amikor barkácsolunk. A készen vásárolt satuk nagyon jók és tartósak, de a minőséget meg kell fizetni. Házilag is tudunk olcsón satut készíteni amit szintén jól lehet használni, és elég tartós is ha jó minőségű keményfából készítjük, például tölgyfából. A satu megvezetői vastagabb fém rudak, lehetőleg húzott anyagból. A menetes orsónak az M14 vagy annál nagyobb pélául M20  átmérőjű menetes szárat javaslom. A letölthető terveket megtaláljátok GreenSaw honlapján

Tovább

Nagy tároló láda

lada.jpgEgy nagy tároló ládára sok helyen lehet szükségünk, például a műhelyben a fahulladékok tárolására, vagy a kertben a szerszámok tárolására. Az elkészítése nagyon egyszerű a rejtett csavarozásos megoldással, még ragasztóra sincs szükségünk. Így könnyebb is szétbontani ha már nincs rá szükség. A láda váza 10*5-ös stafni anyag, a borítása  vékonyabb rétegelt lemez vagy OSB is lehet. Kerti használat esetén az OSB használatát javaslom. 

Tovább

Kiválóan megépített megmunkáló központ

megmunkalo_kozpont.jpgRengeteg házi készítésű  körfűrész és maróasztalt mutattam már nektek. Most LeeMaker fejlesztését mutatom meg, ami már nem csak egy egyszerű körfűrész vagy maróasztal, hanem egy kiválóan megépített megmunkáló központ. Rendelkezik körfűrésszel, marógéppel és lombfűrész géppel is, és rendkívül ötletesen oldotta meg a gépek magasság állítását. A megmunkáló központhoz egy darab stellert készített, amely mindhárom gépet képes kiszolgálni.  Már csak a forgács elszívást kell megoldani és kész a gép. Sok ötletet meríthetünk ebből a munkából.

Tovább

Gérvágó fűrészlap betét

A gérvágón gyárilag olyan fűrészlap betét van ami távol van a fűrészlaptól, így a fűrészelésnél az anyag alsó oldalát könnyen kiszálkásítja vagy kitépi a fűrészlap. Ezt megelőzhetjük, ha pontos illeszkedésű fűrészlap betétet készítünk. Lehetőleg jó száraz keményfából készítsük el. A furatok helyét könnyen át tudjuk jelölni a régi betétről. A felszerelés után az első átvágást szép lassan végezzük. Érdemes egyszerre 2-3 darabot elkészíteni átvágás nélkül, hogy ha más vastagságú fűrészlapra cserélünk, akkor tudjuk a betétet is cserélni.

Tovább

Íves felület furnérprés

ives_felulet_furner_pres.jpgA szép rajzolatú nemes fák rendkívül drágák ezért a furnérozás technikáját érdemes megtanulni mindenkinek, olcsón csak így lehet egyedi bútorokat készíteni házilag. Ezzel a technikával egy olcsó alapanyagból elkészített bútort kevés nemes fával lehet beborítani. A sík felületekre még egyszerűen fel tudjuk ragasztani a furnért, de íves felületeken szükség van valami jó megoldásra a préselésre házi körülmények között is, hogy tökéletes legyen a ragasztás.

Tovább

Intarziás íves szekrény

ives_intarzias_szekreny.jpgEgy profi asztalostól mindig lehet tanulni, de egy hobbiasztalostól is. Blake Webber tűzoltóként dolgozik, a napi feszültséget a műhelyében vezeti le. 2006 óta dolgozik fával, 5 év alatt fejezte be a műhelyét, mára már profi szinten tud alkotni apró műhelyében. Most egy olyan lábakon álló szekrényt épített amelynek minden oldala íves, és intarziával borított. Egy rejtett zár is helyet kapott az ajtóhoz.

Tovább

Cellás könyvespolc

cellas_konyvespolc.jpgA könyvespolc építés is lehet egyszerűbb és bonyolultabb, mint bármely más bútor esetén. Most egy kicsit bonyolultabb megoldást ismerhettek meg, ahol nem egy egyszerű polcot építenek, hanem teljes falakat beborítókat, ráadásul íves kialakítással a sarkon. Lényegesen több anyag kell egy ilyen polc nagy könyvespolc megépítéséhez, mivel sok kisebb méretű cellából áll össze a bútor. Ennek előnye a könyvek elhelyezésénél fog majd megmutatkozni, nem dől össze a rengeteg könyv. Külön támasztékok nélkül is kihagyhatunk könyveket egy egy cellából, ahol például dísztárgyat helyezünk el. 

Tovább

Gyalukés köszörülés fűrészgépen?

gyalukes_koszorules.jpgElsőre nagyon vad és veszélyes ötletnek tűnik egy gyalukés élezése asztali fűrészgépen. A köszörűgépek korongjai ugyanis nem 5000-es fordulatú gépre vannak tervezve, így egy átlagos asztali fűrészre tényleg életveszélyes felrakni egy köszörű korongot aminek általában 2950 a maximális fordulatszáma. Ez a közel kétszeres fordulatszám biztosan szétveti a felpörgő követ ami hatalmas erővel fog bárminek nekicsapódni ami az útjában van. Egy fordulatszám szabályzós fűrészgéppel viszont már meg lehet csinálni, ha a fordulatszámot alaposan leszabályozzuk. Persze még így is igencsak észnél kell lenni, és továbbra sem ajánlom ezt a módszert. GRINWood kipróbálta és neki működött, de ez még nem garancia arra, hogy neked is fog. 

Tovább

Nagy merevségű munkaasztal

merev_munkaasztal.jpgHa nagy merevségű munkaasztalt, satupadot akarunk, akkor ehhez rengeteg faanyag kell, az asztal lapja sokszor eléri a 10 cm-es vastagságot is ami nagyon súlyos és így igen merev munkafelületet biztosít. Ezt a merevséget, egy alumínium vázas munkaasztalnál, satupadnál is el tudjuk érni, jóval kevesebb faanyag felhasználásával. JSK-koubou egy hagyományos munkaasztalt készített, 9 fiókkal, és alumínium vázzal. Azért ebben is van rendesen anyag, és igen merev, köszönhetően a jó tervezésnek és kivitelezésnek. Rendkívül szép munka.

Tovább

A világ legegyszerűbb maró asztala

maroasztal.jpgEgy felsőmaró kézben tolva is remek szerszám, de nehéz egyenes marásokat készíteni vele. Egy rétegelt lemez tábla darab és egy egyenesre gyalult léc segítségével el tudjuk készíteni a világ legegyszerűbb maróasztalát, amin egyenesen és biztonságosan tudunk hornyokat marni. Ha a marógépünkhöz van műanyag forgács elszívó csonkunk akkor azt csatlakoztassuk egy porszívóhoz, és így a forgács elszívást is meg tudjuk oldani. A maróasztal elkészítése csk pár perc, és már használhatjuk is.

Tovább

Kézi gyalu készítése

kezi_gyalu.jpgRégen az asztalosok a kézi gyaluikat maguknak készítették el. A mai modern világban viszont már alig használ valaki kézi gyalut, a gépek megoldanak mindent. Pedig nem lenne szabad elfelejteni ezt a fajta tudást sem. Stavos Gakos egy csodálatosan szép és jó gyalut készített. Többféle faanyagot használt a gyalu elkészítéséhez. A gyalu testét bükkből készítette. Ennek a gyalunak a jobb oldala jobban terhelődik a használat során ezért még koptató betéteket is ragasztott bele. Még arra is figyelt a készítés során, hogy a gyalu a talp mindig azon az oldalon van, ahol a kéreg volt. Tökéletes munka.

Tovább

Preciziós szögvezető

szogvezeto.jpgAz asztali barkács fűrészgépekhez adott szögvezető néhány géptípus esetén elég jól használható, mert elfogadhatóan pontos. de tökéletesen pontost még nem láttam. Ennek oka az, hogy a műanyag alkatrészek nem úgy vannak kialakítva, hogy be lehessen állítani tökéletesen nullára a skáláját. GRINwood ennél többre vágyott, ezért elkészítette aluminiumból és fából a saját szögvezetőjét. Ügyesen oldotta mg a skála maratását.  Az elkészítéséhez szükséges tervrajzokat is megosztotta. ittitt,  és itt.

Tovább

Egyengető élgyalu építés

egyengeto_elgyalu.jpgEgy hobbiasztalosnak nem mindig telik nagyobb gépekre, így megelégszik pár olcsóbb kézi géppel. Viszont ezekkel nagy gyakorlattal lehet csak minőségi pontos munkát végezni. Az egyik legnehezebben megtanulható gép a kézi gyalugép használata. Nagyon nagy gyakorlat kell hozzá, hogy egy ilyen kézi géppel derékszügű és egyenes anyagot tudjon gyalulni. Sokkal könnyebben tudja elvégezni a gyalulást jó minőségben ha egy egyengető gépet készít a gyalugépből. A hosszabb asztal és a vezető biztosítja, hogy jó minőséget tudjon készíteni.

Tovább

Bontható háromutas csatlakozás

haromutas_csapolas.jpgHáromutas csatlakozást sok helyen  használhatunk, de ritkán készítik ma már igazi csapolással el ezeket a tárgyakat, mert idő és szakértelem igényes. Viszont ezerszer többet ének ezek a szép csapolása mint amit pár darab szeggel vagy jobb esetben csavarral fogatnak össze. Ráadásul ezek a csapolások igen szépek, szemet gyönyörködtetőek. A most bemutatott igen erős csapolás érdekessége, hogy bontható is. Nagy szerkezetekhez jó igazán, például egy pergola, épület, építésénél, de egy asztal vázát is elkészíthetjük ezzel a technkikával. 

Tovább