A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Fa és fém kapu

2018. augusztus 14. - kgl

kapu.jpgApril Wilkerson nagyon ügyes, megint egy nagyot alkotott. Készített egy nagy méretű fémkeretes, belül fabetétes kaput. A deszkából készült belső betétet táblásította, nagy részeket kivágott belőle mintha repedések lennének, majd díszítésnek a csokornyakkendős fémlemez díszt mart bele. Ez nagyon különlegessé és ötletesen egyedivé varázsolta az amúgy átlagos kaput. A fém keretben helyet hagyott a fa természetes tágulásának is. 

Tovább

Görgős gyalukés élező

gyalukes_elezo.jpgA gyalukések élezésénél a legtöbb problémát az okozza, hogy nem megfelelő szögben tartjuk a gyalukést. A gyalukések élszöge 25-45 fok között szokott lenni a gyalu típusától függően. A legtöbb gyalukés 25 fokos éllel rendelkezik. Ha növeljük az élszöget, akkor nehezebb tolni a gyalut, ha csökkentjük akkor hamar kitompul az éle. egy nagyon egyszerű gyalukés élező sablont mutatunk amivel mindig az előre beállított élszöget tartani tudjuk az élezés során. 

Tovább

Rusztikus tükrös asztal és kárpitozott stoki

tukorasztal.jpgEgy raklap anyagából el lehet készíteni egy egyszerű stokit, amit szivaccsal és műbőrrel tehetünk kényelmesebbé. Egy kevés maradék lambériából egy tükörlapból meg el tudunk készíteni egy tükrös asztalkát egy kis fiókkal. A rusztikus hatást fokozni tudjuk, ha egy kicsit megégetjük a fa felületet, ez szépen kiemeli a fa erezetét is. A felületkezelésre pár rétegben felhordott méhviasz is tökéletes. A kötél fiók fogantyú ötletért külön dicséret, 

Tovább

Függőleges táblavágó

tabla_vago.jpgA kisebb műhelyekben a nagy táblás anyagokat nehéz vagy egyáltalán nem lehet fektetve felvágni a szükséges darabokra, de egy függőleges táblavágóval már igen, mert nagyon kis helyen elfér. A Philippe Zehnder készítette táblavágónak nagy előnye, hogy a maradék tábla anyagoknak is helyet tud biztosítani a szerkezet mögött elhelyezett ellensúly miatti holttér kihasználásával. Ehhez csak kicsit kellett módosítani az ellensúly zsinór vonalvezetését. A beépített vonalzó a vágási méret beállításában segít. 

Tovább

Csapolás készítése gérvágón

gervago_csapolas.jpgA gérvágó gép elég sok műhelyben megtalálható de nem biztos, hogy minden tulajdonos tudja, hogyan lehet vele gyorsan csapolásokat készíteni. A csapolás készítésének módja elég hasonló a különböző típusú gépeken, általában a gép hátsó részén van egy beállítható ütközős csavar és egy mozgatható ütköző  amire a csavar rá tud ütközni. Ezzel a csavarral lehet beállítani a csapoláskor a kivágandó mélységet.

Tovább

Kánikulai teendők

Itt van a kánikula, de vannak olyan teendőink is amelyeket nem hanyagolhatunk el a kertben. Köszönjük a  hasznos videót és a cikket Megyeri Szabolcs kertésznek. 

nyár középső hónapjának főszereplője egyértelműen a kánikula, az ilyenkor szokásos magas hőmérséklet pedig a kertekkel, dísznövényekkel kapcsolatban is pluszfeladatokat jelent.

A kerti növények öntözésének kérdése senkinek nem újdonság, az utcafronti, vagy a társasház közös használatú területén nevelt vegetáció azonban rendszerint nem áll folyamatos gondoskodás alatt, pedig az itteni növények is igénylik az ápolást, öntözést, erről ne feledkezzünk el!

Tovább

Lépcső oszlop

lepcso_oszlop.jpgVannak mesteremberek akik kevés szerszámmal, géppel, balesetveszélyes munkakörülmények között nagy kézügyességgel képesek pillanatok alatt olyan csodát megalkotni ami egy átlagos jól felszerelt asztalosnak sem menne gyorsabban vagy szebben.  Gyorsan el is képzeltem, hogy egy íves fehér márvány lépcsőn hogy is nézne ki egy ilyen lépcsőoszlop a hozzá tartozó oszlopokkal és korláttal. Azt hiszem még én is elfogadnám.

Tovább

Körfűrész beállítása

furesz_beallitas.jpgEgyetlen újonnan vásárolt gépünktől ne várjuk el, hogy gyárilag minden pontosan be van állítva rajta. A használt gépeinket is időnként ellenőrizni kell a beállításokat Az asztali körfőrészen a vezető horony és a fűrészlap párhuzamosságát és a steller párhuzamosságát kell ellenőriznünk egy mérőórával. Akkor kell állítanunk a gépen, ha 0.1-0.2 mm-től nagyobb eltérést mérünk a fűrészlap megjelölt pontján elöl és átfordítva hátul. 

Tovább

Asztali körfűrész felső elszívó

elszivo.jpgAz asztali körfűrészeken gyárilag megoldott az alsó és a felső elszívás a legtöbb gépen, de a felső elszívót a hasító ékre szerelik ami miatt állandóan szerelni kell a gépet, ha tolóasztalt is akarunk használni a vágásokhoz. Ha felülről rögzítjük a felső elszívót akkor csak feljebb kell állítani az elszívó burkolatot, hogy elférjen alatta a tolóasztal, és még a hasító éket sem kell leszerelnünk. Így sokkal biztonságosabban és kevesebb forgács és por szétszórásával dolgozhatunk. 

Tovább

Szélező vezető

szelezo_sablon.jpgHa olyan anyagot akarunk vágni az asztali körfűrészen ami még nincs leszélezve vagy el van vetemedve a fa akkor a fűrészgép stellere mellett nem tudjuk egyenesen vezetni a munkadarabot, ehhez egy segédeszközre, egy szélező vezetőre lesz szükségünk. Az elkészítése nem nehéz, és hamar kész is van. Az íves fém fiók foggangyúk használata nagyon jó ötlet. 

Tovább

Maró sablon méretezés

zsaner_sablon.jpgAkik most ismerkednek a marógépükkel azoknak gondot jelent, hogy hogyan kell kiszámolniuk egy adott mérethez a marósablon lyukának méretét, például egy zsanér bemarásához. A feladat padig nagyon egyszerű, a vezetőgyűrű külső méretéből csak le kell vonni a marófej átmérőjét és ezt kell hozzáadni a zsanér méreteihez. Ezzel a méretekkel kell elkészíteni a marósablon lyukát. 

Tovább

Állítható szalagcsiszoló

szalagcsiszolo_talp.jpgA csiszolásra sokan a szalagcsiszoló gépüket rögzítik az asztalhoz, és így használják, de ennek az a nagy hátránya, hogy a szalag csak egy keskeny sávban kopik, a többi része nincs kihasználva a teljes szélességében. Egy orosz hobbiasztalos, Vladimir Zhilenko egy liftes állítású asztalt készített a gép állványára, így teljes szélességében ki tudja használni a szalagot. Egy vezető csúszóasztal is készített rá, amivel be tudja állítani az asztal és a szalag közötti távolságot. A szalagcsiszológép rögzítése is nagyon egyszerű, így pillanatok alatt le illetve fel tudja szerelni a gépet a talpra. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag bármilyen szalagcsiszoló gépet le lehet rögzíteni, még azt is amelyiken gyárilag nincs rögzítője.

Tovább

Fonott mintájú vágódeszka

vagodeszka.jpg Vladimir Zhilenko egy fonott mintájú szegmentált vágódeszkát tervezett, ennek megépítését mutatja meg a videón. A vágódeszka a világosabb tölgy és a sötétebb termikus anyagból készült. A termikus hőkezelés során a  faanyag 100-200 C fok között már elkezd átalakulni és emiatt a színe besötétül. A hőkezelés a repedések és vetemedések kialakulását is megszünteti így előnyös tulajdonságokkal ruházza fel a fát. Az így készült vágódeszka igen tartós marad. 

Tovább

Kerti zuhanyzó építése

zuhanyzo.jpgAkik kertes házban élnek azoknak lehetőségük van a nap energiájával felmelegített vízben zuhanyozni, nem túl nagy befektetést igényel, pár év alatt behozza az árát. A zuhanyzó egy fém vázra épített rácsos fa kabin mit egy feketére festett tartály fed, és ebben melegszik fel a víz a napsütés hatására. Sokan egy nagy vashordót használnak melegítő tartálynak ami tökéletesen megfelel. Mivel elég magasan van a szerkezet súlypontja így szükséges a zuhanyzó lábait megfelelően rögzíteni a földbe vagy betonba és lehetőleg vas vázat készítsünk amit a vihar nehezebben tud megrongálni. 

Tovább

Multifunkciós ideiglenes asztal

multifunkcios_asztal.jpgFred szereti a Festool szerszámokat és kiegészítőket, de nem engedheti meg magának hogy csak ilyen gépeket használjon. Ezért egy olyan multifunkciós asztalt épített amelyen a Fetool szerszámokat és a más gyártók szerszámait is használni tudja. Az asztalt nem akarja mindig használni, ezért ez egy asztalra helyezhető munkalap, ha nincs szüksége rá akkor könnyedén el tudja rakni. A merülőfűrész vezető rögzítője nagyon ötletes megoldás A munkadarabot tudja rögzíteni a szorítókkal, a rárakott vezetősín pedig nem tud elmozdulni rajta a csapoknak köszönhetően. 

Tovább

Gérvágó állomás építése

gervago.jpgA műhelyünk egyik legfontosabb gépe a gérvágó amellyel hosszú anyagokat tudunk méretre vágni. Hogy ki tudjuk használni a gép kapacitását, szükségünk van egy megfelelő anyag alátámasztásra a munkadarab nagy részén. Erre a legcélszerűbb kialakítás egy gérvágó állomás építése amely egyben rengeteg rakodási felületet is biztosít. Ennek az egyik iskola példája a mai videó alapján elkészíthető gérvágó állomás és egyben munkaasztal, amely az anyag spórolós építésnek is szép példája.

Tovább

Különleges csapolások - belső ékes sarokcsapolás

sarokcsapolas.jpgA különleges csapolások sorozatban ma egy olyan sarokcsapást ismerhettek meg amely elkészítése az egyik legnehezebb. A nehézsége abban áll, hogy nagyon szűk helyen kell bevésni az ékpályát a sarkokba, ezért ez inkább gerenda anyagok csapolására jó. Ez a csapás az éknek köszönhetően tökéletesen összehúzza a sarok elemeket és ragasztó nélkül is mereven rögzíti egymáshoz az elemeket. 

Tovább

Tökéletes asztali körfűrész

asztali_korfuresz.jpgKozmas Bauer még 2017-ben készített egy asztali körfűrész gépet ami tökéletesen használható egy hobbiasztalos műhelyben. A fűrészlap tekerőkarral emelhető és dönthető az asztalban vezető horony van, és a steller is egyszerűen használható, a forgácselszívás is megoldott. A fűrészgép szinte teljes egészében fából készült pár fém alkatrészt  nem számolva. A gép motorjának egy erősebb kézi körfűrészgép motorját használta fel. Ilyen feladatra jó, ha nem a legolcsóbb és leggyengébb minőségű gépet választjuk ki. Mivel a gépet úgyis szétszedjük, a garancia el fog veszni, ezért jó minőségű használt gépet is beszerezhetünk hozzá.

Tovább

Nagy szorító csipesz

csipesz.jpgMűanyagból különböző méretű csipeszeket lehet vásárolni, de egy csipesz semmire sem elég. Ha 1-2 tucat csipeszed van, akkor már tudsz velük dolgozni is, de ez már komolyabb befektetés és a műanyag csipeszek sem örök életűek, így viszont már elég drága szórakozás erre költeni. Rétegelt lemezből és befőttes gumiból remek csipeszeket tudunk készíteni magunknak töredék áron, és ha még el is szakad a gumi, azt is fillérekből pótolhatjuk. Egy négyzetméter rétegelt lemezből jó pár csipeszt el tudunk készíteni egyszerűen.

Tovább

Szegmentált kerek asztal

esztergalt_asztal.jpgElias Klingvall készítette el ezt a nagyon szép szegmentált kerek asztalt. Mint a videóból is kiderül, sok idő volt elkészítenie a szegmentált gyűrűket és ebből összeállítani az asztalt. Az asztallap átmérője 70 cm, míg a talpa 50 cm átmérőjű. Az asztal alapanyaga juhar, dió és jatoba. Az elkészült asztal belül üreges, ezért könnyen odébb lehet rakni. A felületkezelés olajozással történt. A ragasztásokat is beleszámolva több száz óra lehetett a teljes elkészítési ideje.

Tovább

Gyors kioldású satu mechanika

gyorskioldasu_satu.jpgAkik asztalos satut szeretnének építeni a munkaasztalukba azoknak el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen megoldást használjanak a satuhoz. A legegyszerűbb a menetes szár és egy anya használata, de ezt nagyon sokat kell tekerni a megfelelő pozícióba. Egy egyszerű megoldással viszont el tudunk készíteni ugyanezen anyagokból egy gyors kioldású satu mechanikát. Ezzel a megoldással összetoljuk a megfelelő méretre a satupofákat és máris szoríthatjuk egy két tekeréssel. 

Tovább

Egyszerű kézi csiszolófa

csiszolofa.jpgSokszor az apró ötletek is nagyon meg tudják könnyíteni a munkánkat. A mai téma egy egyszerűen elkészíthető kézi csiszolófa amivel sík felületet és íves felületet is könnyen lehet csiszolni. A csiszolófa méreteit a meglévő csiszolószalagunkhoz méretezzük. A csiszolófa talpára vékony gumilapot vagy parafalapot ragaszthatunk, ez segít feszesebben tartani a csiszolószalagot. 

Tovább

Domino csapoló házilag

domino_csapolo.jpgA dominó csapolás az egyik legsűrűbben alkalmazott csapolás az asztalosok körében ma már, mert könnyű elkészíteni gyorsan, pontos, és rendkívül erős kötést biztosít. Egy hátránya van csak, az elkészítéséhez szükséges gép nagyon drága, és ezért a hobbiasztalosok nem nagyon tudják megfizetni. Persze egy hosszlyukfúró géppel is el lehet készíteni a csapfészket, de kicsit talán lassabban, a beállítások miatt. Ha egy dominó maró elvén működő gépet szeretnénk akkor el is tudjuk készíteni magunknak. Ezzel ugyanolyan jó csapolásokat tudunk készíteni mint a drága gyári géppel. 

Tovább

20 egyszerű csapozási technika

csapolsaok.jpgAki fával dolgozik az maximum 4-5 féle csapozási technikát alkalmaz, pedig nagyon sokféle csapolási technika létezik. Sajnos ezek jelentős része a feledés homályába merül, A japán asztalosok viszont még most is alkalmazzák ezeket a csapolásokat művészi szinten. Erről már jó pár videót mutattam nektek. A mai videóban amely a csapolásokról szól, vannak egyszerű, ma is használatosak, és vannak különlegesen bonyolultak. Érdemes elgyönyörködni, és esetleg kipróbálni őket már csak a tanulás kedvéért.

Tovább

Felhajtható asztal

felhajthato_asztal.jpgEgy garázsban, vagy egy műhelyben néha szükség van egy ideiglenes asztalra, de amit nem akarunk állandóan kerülgetni amikor nincs rá szükség. Erre a felhajtható vagy lehajtható asztal a jó megoldás. A felhajtható asztalnak az az előnye, hogy az asztal alá lehet a fal mellé pakolni, és magasabban kevésbé érezzük, hogy foglalja a szabad helyet.

Tovább