A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Méhsejtes kávéasztal epoxival

2019. december 16. - kgl

mehsejt_asztal.jpgA szabályos méhsejt mintázat nagyon szép, de nehéz is pontosan elkészíteni fából. Yusuf méhsejt asztala méretei 84x52xh45x2 cm és összesen 11 kg, úgy, hogy az asztallapot epoxi műgyantával öntötte ki amelyet stílusosan méz színűre kevert ki. Az asztallaphoz vékonyabb, míg a lábak közötti mintához vastagabb léceket használt. Az asztal elkészítése több hónapos munka volt, de fantasztikusan jól néz ki.

Tovább

Stílusos műhely világítás

muhely_vilagitas.jpgSzeretünk a műhelyünkben barkácsolni, de ehhez megfelelő fény is kell. Készítsünk egy olyan világítást ami nem kerül sokba, keveset fogyaszt áramot és stílusban illik is a műhelyhez. Felhasználhatjuk hozzá a rengeteg apró fa hulladék faanyagot, raklap anyagot is a lámpa formáját és mintázatát kitalálhatjuk magunk is. Ezt a videót gondolat ébresztőnek ajánlom.

Tovább

Modern fotel rejtett rekeszel

modern_fotel.jpgEgy modern fotel is lehet rejtett rekeszes, csak ehhez meg kell találni a megoldást, hogy az a rejtett rekesz ne nyíljon ki könnyen. A mai videóban egy mágneses zár biztosítja ezt a feladatot. A fotel elkészítése nem nehéz, a modern hatást a fém lábakkal érhetjük el. Javaslom, hogy addig ne kezdjen a fotel építésébe amíg nincsenek meg a párnái, mert így pontosan a párnák méretéhez tudjuk igazítani a fotel méreteit. A fém lábak jól néznek ki, de hamar tönkreteszik a padlót vagy a szőnyeget, ha nem teszünk a végeire védő talpat

Tovább

Kicsi maróasztal építése

mini_maroasztal.jpg A latin hobbiasztalos barátunk egy kis méretű maróasztalt készített ami kis műhelyekben is elfér. A maróasztalt rétegelt lemezből készítette, 4 kis kihúzható polccal és egy nagyobb lapos fiókkal. Egy olyan felsőmaró gépet épített az asztalba amelyen menetes mélységállítás lehetősége van így nem kínlódás a marási méretek pontos beállítása. Az asztalra egy állítható elszívós stellert készített, ami hatékonyan tudja elszívni a forgácsot. A marógép ki és bekapcsolását egy kapcsoló és egy biztonsági kapcsolóval oldotta meg. A kicsi maróasztalt az asztal szélére tudja rögzíteni két szorítóval.

Tovább

HMS Bellona sorhajó

hms_sorhajo.jpgA makett készítés egy külön műfajt képvisel a hobbiasztalosok táborában. Rettentő nagy türelem és kézügyesség kell hozzá, hogy pár milliméteres alkatrészeket elkészítsék, és az a végén összeálljon például egy szemet gyönyörködtető vitorlás hajóvá. Külön kutatásokat kell végezni a sok esetben már rég elveszett hajók tervrajzai után Egy egy ilyen bonyolultabb hajó makett elkészítése sok hónapot, de akár éveket is igénybe vett. Az igazi HMS Bellona egy legendás, híres hajó volt. A Bellona sorhajó építése 1758. május 10-én kezdődött Chatham hajóépítő műhelyében. A hajótestet 1760. február 19-én fejezték be. Sok csatában vett részt angolok büszkesége, és 50 évig szolgált aktívan.

Tovább

Milliós dísztárgyak fából.

draga_tal.jpgVan egy jó pár olyan művész a világon akik milliókat kérnek el egy alkotásukért, nem kérnének ennyit, ha nem volna aki megvenné. Thomas Anton Geurts is ezen művészek közé tartozik, és most elkészítette élete egyik legdrágább tálát. Ezt a tálat megrendelésre készítette, több mint 1.2 millió forint értékben. A felhasznált fa kemény juhar, amerikai cseresznye és afrikai wenge. A tál elkészítési ideje 3 hét volt, szegmentált technikával készítette el a mintát, majd eszterga padon készítette el a tálat. egy ilyen dísztárgyhoz ma már videó is dukál, ezt további egy hét alatt tudta elkészíteni. Ezek a faanyagok árait ismerve és a ráfordított munkát figyelembe véve, nem is olyan drága már ez a tál.

Tovább

Ajtóbetét gyalu

plattolo_gyalu.jpgMa már kevesen használnak hagyományos kézi gyalut, pedig régen szinte ez volt az egyetlen szerszám amivel simára vagy díszesre el tudtak készíteni valamit. Az ajtóbetétek gyártásához ma már marógépet és plattoló marót használnak amit a kontraprofil maróval elkészített keretbe építenek be. Sokan gyűjtik a különleges kézi gyalukat, a plattoló mintás gyaluk ma már nagyon ritkák, nehéz beszerezni őket. Stavros Gakos magának készített egy plattoló gyalut bükkfából.

Tovább

Nagy terhelhetőségű bak

eros_bak_1.jpgEgy hobbiasztalos műhelyben ritkán van szükségünk nagy teherbírású bakokra, az átlagos otthoni bakok is elbírnak pár száz kg-ot. Most mutatunk egy olyan bakot amely 7.99 Tonnát is elbír. A nagy teherbírást a bak vízszintes felső része adja, amely egy I gerenda kialakítású. Az ilyen I gerenda kialakítást használják a beton födém gerendáknál is és a híd szerkezetek építésénél is. A bak lábai sem lehetnek túl nagy terpesztésűek, mert akkor az lesz a gyenge pontja a baknak. Az elkészült bakok egymásra rakhatók, így kevés helyet foglalnak. Fontos, hogy az építéséhez első osztályú görcsmentes anyagot használjunk. A videó végén már 3 köteg deszkát raktak rá tesztelésnek, aminek a súlya 7.99 Tonna volt, és ezt is kibírta a bak. 

Tovább

Edénytartó készítés

edenytarto.jpgEgyszerű edénytartót készíthetünk pár fadarabból, amit a konyhában is felhasználhatunk, de akár a  műhelyben is szerszámok, körfűrész lapok tárolására is kiváló. Lehetőleg olyan faanyagból készítsük amely nem hajlamos a hasadásra, például a juhar kiválóan alkalmas ilyen vékony alkatrészek készítéséhez. Felületkezelésre lenolaj kencét, és méhviaszos átkenést javaslom, így ellenáll a nedvességnek és sokáig megőrzi világos színét. 

Tovább

Gyors kioldású satu készítése

gyorskioldasu_satu.jpgAz asztalos satuk általában igen tág határok között állíthatóak, hogy vékony és vastag anyagokat is be lehessen fogni, ezért viszont igen sokat kell tekerni a satu menetes orsóját. Ezt el lehet kerülni ha egy gyors kioldású satut készítünk. A kioldó mechanika elég egyszerű, könnyen kezelhető és stabilan záródik ha szükséges. Ha elkopik netán akkor gyorsan javítható. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom. 

Tovább

Parketta felújítás

parketta_felujitas.jpgA parketta idővel elkopik elkoszolódik azokon a helyeken ahol jobban igénybe van véve, ezért foltos és csúnya lesz, de ehhez is hosszú időnek kell eltelnie. Néha azért fel kell újítani ami igen nagy munka, ha a szoba kipakolását és visszapakolását is beleszámítjuk, meg időben is több nap a parketta lakk száradása miatt is. A felújítás menetét megnézhetjük a videóban, arra nem térek ki.

Tovább

Tekerőgomb készítő sablon

tekerogomb_sablon.jpgSokszor van szükségünk különböző méretű tekerőgombra amit fából készítünk el. Ha egyenként készítjük őket, akkor minden egyes darab esetén ki kell szerkesztenünk a ujjunknak  a mélyedéseket ami általában 3-4-5 vagy 8 új részére készítünk. Ezt a szerkesztést elég hosszadalmas és könnyű elrontani. Egy tekerőgomb készítő sablon segítségével viszont pillanatok alatt el tudjuk ezeket a kivágásokat készíteni pontosan, és csak egyszer kell a sablon elkészítésekor elvégeznünk a szerkesztést. A tekerőgomba rakhatunk anyát vagy csavart is. Igazán praktikus és ötletes megoldás ez a sablon, minden műhelyben ott a helye. 

Tovább

Olcsó táblásító szorító

olcso_szorito.jpgAki már táblásított vékony lécekből egy nagyobb felületet az tudja, hogy nagyon nehéz úgy összeszorítani a ragasztóval bekent élű léceket, hogy azok ne kezdjenek el felpúposodni, vagy elcsúszni egymáson. Több szorítóval és keresztben rászorított lécekkel is meg lehet ezt akadályozni, de ehhez sok szorító kell ami elég drága kiadás, ráadásul a mai műanyag szorítók sem olyan erősek már mint a régi öntöttvas szorítók, hamar tönkremennek. Egyszerű vascsőből hamar tudunk készíteni magunknak olyan szorítókat amelyek egyben oldják meg az egy síkban tartást és az összeszorítást is. Lehetőleg horganyzott vascsövet használjunk, mert ezeket a szorítókat életünk végéig tudjuk majd használni ha nem rozsdásodik el. 

Tovább

Pár hasznos segédeszköz tipp

apro_trukkok.jpgAki hosszabb ideje űzi a hobbiasztalos tevékenységet, az már biztosan használ egy két olyan hasznos trükköt amit valahol látott vagy saját maga talált ki. Most egy pár ilyen hasznos segédeszközt mutatunk amit ti is jó ötletnek fogtok tartani, mint például az asztali fűrész steller beállítót, vagy a gyors ideiglenes ragasztásos rögzítést. Ezek az apró trükkök sokszor nagyon meg tudják könnyíteni az életünket, ezért érdemes őket kipróbálni. Ha egyszer már kipróbáltad akkor nem fogod elfelejteni később sem.

Tovább

Szegmentált művészet

szegemntalt_vazak.jpgFából rengeteg fajtájú művészeti tárgyat létre tudunk hozni, ha megtanuljuk az adott fajtának a technikáját. A világon nagyon sokan vannak olyan akik leszakosodtak egy egy ilyen  fajta művészeti tárgyak létrehozására, eladására, és ebből szépen meg tudnak élni, vagy finanszírozni tudják a hobbijukat. Kyle Toth is közéjük tartozik, ő a szegmentált tárgyak készítésére szakosodott le elsősorban, de készít szemet gyönyörködtető faragott dolgokat is. Most egy 30 darabos szegmentált váza sorozat készítését mutatja meg. Mindegyik váza más mintával és kicsit eltérő technikával készül. 

Tovább

Hangulat világítás

hangulat_vilagitas.jpgKészítsünk saját kezűleg ajándékot. Kedves ajándék lehet egy hangulat világítás lámpa. Itt szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, például a formák és színek terén. Egy plexi cső vagy szép alkoholos üvegből kivágott cső a lámpa burája. Az üveg vágására rengeteg videót találtok ha kerestek. A lámpa váza szabadon alakítható, most csak egy egyszerű ötletet adunk. A világításra egy led izzót válasszunk, hogy ne fogyasszon sokat. 

Tovább

Csavarokról kicsit másképpen - 2 videó

szegek_csavarok.jpgSzerintem nagyon sokan megszerettük Hauch Tamás tanár úr videóit, mert rengeteg olyan oktató anyagot kapunk tőle amit nagyon nehezen tudnánk máshonnan összeszedni. Most egy olyan két részes videót készített amely az asztalos kellékek és termékek fejlődése során, például faszeg, szeg, facsavar és hogy ezek hogyan viszonyultak például az ablak gyártáshoz. Nagyon érdekes ez a két előadás, ezért a ma mindkét videót megnézhetitek egymás után. A második részben már az egyes szegek, csavarok típusait és felhasználásukat tanulhatjuk meg.

Tovább

Gyerek hintaszék

hintaszek.jpgPár egyszerű elemből könnyen készíthetünk egy gyerek hintaszéket. Ehhez hulladék faanyagot is fel tudunk használni dekorációs borításra a székek oldalához. Az ülőfelület léceinek hibátlan minőségű faanyagot használjunk, ezeket egyszerű csapolással látjuk el, majd ragasztó és tűszeg segítségével állítjuk össze a széket. Alapos csiszolás után fessük vagy lakkozzuk a felületet több rétegben. Kedve ajándék lesz gyermekeinknek egy ilyen hintaszék.

Tovább

Fából repülő

repulo.jpgJó 60 évvel ezelőtt az egyik kedvenc játékom volt egy fából készült repülőgép. Édesapám nem volt ügyes kezű, nem értett a fához, ezért egyik barátjával csináltatta nekem a repülőt. Mégis úgy örültem neki, mintha ő készítette volna. Egy egyszerű repülőgép játék elkészítése talán még neki is ment volna ha lett volna hozzá elég önbizalma. Neked van elég önbizalmad belevágni egy ilyen ajándék elkészítéséhez?  A kis gyerekek akkor is örülnek neki ha nem sikerült tökéletesre.

Tovább

Konyhaszekrény építés - 3 rész

konyhabutor_3.jpgYoung Je a saját konyhaszekrényét készítette el, erről szólt az előző két cikkünk. Most a laminált konyhapultot készíti el. A pultlap alapja egyszerű MDF lap, amire 2 rétegben felhordott kontakt ragasztóval ragasztja fel a durván kivágott laminált lapot, majd alaposan ráhengerli. A túlnyúló éleket élmaróval vágja le, majd csiszolja az éleket.  A konyhalap éleit is ugyanígy készíti el. Következik a csap és a tűzhely helyének kivágása. Az elkészült munkalapot alulról csavarozza fel az elkészült konyha vázára. 

Tovább

Konyhaszekrény építés - 2 rész

konyhabutor_2.jpg A tegnapi részben a falra felszerelhető konyhaszekrényeket készítette el Young Je. A mai részben az alsó szekrényeket készíti el. A váz szintén rétegelt lemezből készül élvédő borítással. A szekrény alján egy lábazat beugrót is készített. Az ajtók és fiókok keretét kontraprofilos maróval marta össze, A középső betétet lazán készítette el, hogy ne tudjon megvetemedni az ajtó később sem. A fiókok és ajtók felületét szintén poluretános anyaggal kezelte ahogy azt a felső szekrényeknél tette. 

Tovább

Konyhaszekrény építés - 1 rész

konyhabutor_1.jpgSzeretem Young Je videóit, nem fecseg, és rendkívül profi módon készít el mindent. Most saját magának készít egy konyhabútort. A szekrény vázát rétegelt lemezből készíti élvédő fóliával takarva az éleket. Az oldalfalakat lapostiplivel ragasztja össze, a hátlapot a neki kialakított horonyba tolja be. Sokat lehet tanulni tőle. A mai részben a falra felkerülő felső szekrényeket készíti el. Nézzétek meg alaposan, hogyan kezeli a tömör fa felületét.

Tovább

Mit tegyek a serceg, perceg a szú a fában ?

sza-ropnyilasok.jpgKitör a pánik ha a sercegő, percegő vagy kopogó hangok mellett faliszt port találunk a lakásban, majd egy kicsit jobban utánanézve észrevesszük az apró lyukakat a fa felületén. Ilyenkor persze egyből mindenki arra gondol, hogy szú van a fában. Ilyenkor jogos a riadalom, mert egyrészt nagyon zavaró például hallgatni folyamatosan ezeket a zajokat, főleg éjszaka amikor csendnek kéne lennie, ezek a zajok pedig szinte az agyunk mélyére hatolnak. De sajnos az emberek keveset tudnak ezekről a farontó bogarakról, így hibásan mindenki a szú ténykedésére gondol. De akkor mi is okozza ezt és hogyan akarunk védekezni az ellen amit nem is ismerünk.

Tovább

Különleges beépített szekrény

beepitett_szekreny.jpg Egy nagyon érdekes módon épített beépített szekrényt készített az ácsmester, nagyon kevés anyag, és így nagyon kevés pénz felhasználásával. A faltól falig és padlótól mennyezetig érő szekrény összeállítását is megmutatta. A szekrényben van egy zárható belső szekrény, és pár fiók is, de ez nem látszik, mert a külső front egységes felületével eltakarja. A szekrény belső része valójában polcok és külön állnak a front ajtóktól. Az összeállítás közben kicsit nehéz megérteni mit akar a mester, de a végére összeáll az elképzelése. 

Tovább

Tömör fa ajtó építése

ajto.jpgSokat lehet tanulni egy profi asztalostól, még akkor is, ha számunkra elérhetetlen  drága gépekkel dolgozik. Kisebb teljesítményű és kevésbé pontos barkács gépeinkkel is el tudjuk készíteni, csak sokkal lassabban. Észre kell vennünk azokat az ötleteket amiket a profik alkalmaznak például egy tömör ajtó készítése során, mert ebből tanulhatunk, új ötleteket nyerhetünk, végső esetben saját ötletet is megvalósíthatunk a mi szerényebb gépeinkkel. Mindeközben persze szórakozunk, kikapcsolódunk, hisz ez a barkácsolás egyik mozgató rugója. 

Tovább