A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Lenyitható asztal-polc

2020. július 10. - kgl

polc_asztal.jpgKevés alapterületet foglal el egy polc, de ha ügyesen alakítjuk ki, akkor akár lenyitható egy asztalnak is. Az alapanyaga lehet rétegelt lemez, de használhatunk hozzá táblásított anyagot is. Az elkészítése  sem bonyolult ezért kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom. A polc felemelését könnyíti 2 darab hosszú löketű rugós hidraulika, talán ez a legdrágább része az egésznek. A falra elég erősen fel kell rögzíteni, hogy bírja az igénybevételt. A pontos méretezéshez ajánlott megtervezni a polcot az ingyenes google skrechup programban vagy hasonló 3D-s tervező programban.

Tovább

Tipli rovátkoló

tipli_rovatkolo.jpgEgy hobbiasztalos műhelyben mindig keletkezik annyi hulladék fa amikből tipliket tudunk készíteni, ráadásul ezek színe sem fog elütni ha ugyanabból az anyagból készítjük mint az aktuális munkánkat. A tipliknek kell rovátkolás, hogy a ragasztó bele tudjon kapaszkodni, és ne nyomódjon ki amikor beütjük a tiplit. Ezt a rovátkolást házilag is el tudjuk készíteni, egy hulladék fadarab és pár csavar segítségével. Az sem baj, ha nem szabályos az elkészült rovátkolás, a feladatát ellátja úgy is.

Tovább

Több funkciós munkapad

tobb_funkcios_munkakasztal.jpgEzernyi módja van egy munkapad elkészítésének, Nagy tábla anyagok vágásához nagy munkapad kell, kis munkadarabok esetén viszont útban van a nagy asztal. Erre jó a több funkciós munkapad. Ha kell akkor az asztali körfűrész asztal méretét bővíthetjük vele, ha kell akkor kézi körfűrésszel vághatunk rajta, de akár nagy tábla anyagok szabására is alkalmas. Tárolóként is és anyagmozgató kocsiként is használhatjuk. Remek, helytakarékos ötlet ez a munkapad.

Tovább

Szalagfűrész fából

szalagfuresz.jpgEgy öntöttvas szalagfűrésznél nincs jobb, még egy lemezekből épített is használható de milyen lehet egy fából készült szalagfűrész? Elárulom, hobbi célokra ez is tökéletesen használható. Régen amikor még nem voltak öntöttvas szalagfűrészek meg lemez gépek, akkor minden szalagfűrész fából készült és csodálatos dolgokat alkottak velük.  De miért építsen magának valaki szalagfűrészt amikor meg is veheti készen? Azért mert kihívás, az alkotás örömét nem pótolja a kész gép vásárlása, és ráadásul olcsó is a fából megépített gép. Gökmen ALTUNTAŞ is ezért építette meg a gépét. 

Tovább

Tökéletes maróasztal

tokeletes_maroasztal.jpgMár nagyon sok maróasztal építését láttam videón és magam is építettem már többet, de ilyen átgondolt  és jól megvalósított megoldást ritkán láthatunk.  JSK-koubou megalkotta a tökéletes maróasztalt. Rendkívül nagy precízséggel és ügyességgel készítette el az egyes alkatrészeket, rengeteg jó ötletet vetett be a pontos megmunkálás érdekében. Kicsit hosszú a videó de megéri végignézni mert nagyon sokat tanulhatunk belőle. 

Tovább

Homokfúvó szerszám építés

homokfuvo.jpgEgy hobbiasztalosnak is jó ha van egy egyszerű homokfúvója, a rozsdás szerszámokat tudja vele megtisztítani, festéket tud vele leszedni fémről, fáról. Ehhez szükség van egy kompresszorra is, amely 0.9 Mpa (~9 bar ~9 atm) levegő nyomást tud létrehozni. A szállított levegő mennyisége is fontos, mert ha nem elég akkor csak szakaszosan tudjuk használni a homokfúvót, és mindig meg kell várni, hogy feltöltődjön a kompresszor tartálya. A homokfúvó elkészítéséhez csak egy sűrített levegős pisztolyra lesz még szűkségünk, egy műanyag palackra és egy kevés kétkomponenses gyurma ragasztóra. 

Tovább

Körfűrész vezető vonalzó

vezeto_vonalzo.jpgA legtöbb kézi körfűrész géphez vásárolhatunk vezető vonalzót vagy adnak a géphez. Ezek rendszerint aluminium profil sínek amelyek segítségével szépen lehet egyenesen vágni, de a derékszögű vágásokat nem segítik, azt nekünk kell beállítani. JSK készített egy olyan vezető vonalzót ami nagyon egyszerű, mégis segít a derékszögű vágások pontos elkészítésében. A derékszög ráadásul két csavar segítségével nagyon pontosan be is állítható. A használata nagyon egyszerű, és olcsón el tudjuk készíteni.

Tovább

Függőleges redőny

redony.jpgHozzá vagyunk szokva, hogy az ablakokon vízszintes redőny van kívül ami védi a lakást a nyári naptól, így nem forrósodik fel olyan könnyen a lakás a tűző naptól. Redőnyt nem csak kívülre rakhatunk hanem belülre is hasonlóan mint a szalagfüggönyt amit állítani lehet. John Heisz egy ilyen belső redőnyt készített fából. Ez videó készítésénél nagyon hasznos, mert be lehet állítani a helység fényerejét. A redőny nagy előnye az egyszerű működés és az, hogy alul nem kell állító mechanika a használatához. A felső mechanika megtartja és szépen állítani is tudja a redőny lamelláit. 

Tovább

100 éves antik ajtó felújítása

100_eves_ajto.jpgA fa ajtókban az a jó, hogy korlátlanul fel lehet újítani így jóval tartósabbak mint egy műanyag ajtó. Nem kell eldobni azt ami öreg és megszoktunk. Talán az ajtó egyedi mérete sem teszi lehetővé, hogy újra cseréljék. Egy érdekes videót töltött fel John Barnes egy 100 éves bejárati ajtó felújításáról. A javítás idejére egy csereajtót készítettek tokkal, amit az eredeti ajtó javítása után fel tudnak használni máshol. Így nem pénz kidobás a csereajtó használata pár napra. Tetszik ez a megoldás. 

Tovább

Bükkfa TV állvány

tv_allvany.jpgEgy nagyon szépen elkészített TV állványt készített egy orosz hobbiasztalos. A kicsi, de jól felszerelt műhely ne tévesszen meg senkit, nem profi asztalos az illető, de mégis látszik, hogy nagy gyakorlata van a fa munkákban. Az állvány alapanyaga jó minőségű bükkfa. A súly csökkentése érdekében az állvány vastag oldalfalait üregesre készítette. Ez egy nagyon jó módszer a súly csökkentésére. A pácolás és lakkozás után igen szép lett az állvány. Lehet tőle tanulni. 

Tovább

Fa karikagyűrű

karikagyuru.jpgEgy különleges ajándékot készíthetünk szerettünknek, egy karikagyűrűt fából. Nem egyszerű elkészíteni a mérete miatt. Minél kisebb egy elkészítendő tárgy annál nehezebb és veszélyesebb elkészíteni. Egy pillanatra gondolkodj el most, hogy te mivel is készítenéd el a karikagyűrűt. Neked is a faeszterga jutott az eszedbe? Pedig felsőmaróval és egy oszlopos fúrógéppel is el lehet készíteni csak össze kell házasítani a két gépet.

Tovább

Napozóágy készítés

napozoagy.jpg Kényelmes napozóágyat készített  a Gazember mérnök. Egyszerű és erős szerkezet, lett, a fejtámlája felhajtható. Az építéshez 5-10 cm-es fenyő stafni anyagot használt. Ez a vastag anyag több rétegben levédve évekig fogja szolgálni a pihenést. Ha kedvet kapsz egy ilyen napozóágy megépítéséhez, javaslom, hogy először a szivacsot szerezd be és annak a méretéhez készítsd a napozóágyat. Már lehet kapni rengeteg színben és mintában különböző méretben vízálló és UV álló kültéri kivitelű matracokat, ezeknek nem árt meg ha megáznak. 

Tovább

Emeletes rejtett tároló

rejtett_tarolo.jpgHa van egy nagyobb műhelyünk, abból leválaszthatunk egy kisebb részt pihenő saroknak. Ezen a területen készíthetünk egy rejtett tárolót egy emeletes dobogót, ahol például a számítógépet helyezhetjük el pormentes környezetben. A dobogót körbe lezárva sem jut be a por. A dobogó alatt viszont egy nagy rakodóterületünk lesz ahol például táblás anyagokat tudunk tárolni fektetve, így nem vetemednek el. A táblákat a műhely részből tudjuk kivenni és berakni. 

Tovább

Elforduló tolóajtó

elfordulo_toloajto.jpgSok tolóajtó megoldást láttam már de ez az elforduló tolóajtó még nekem is újdonság volt. Olyan helyre jó ez a megoldás, ahol az ajtónyílás egy fal közelében van ami derékszögben van az ajtó nyílásra. Nagyon egyszerű megoldás mégis működik. Egyedül az nem tetszik, hogy az ajtó alja kilenghet, nekiverődhet a falnak, de egy alsó sínes bővítéssel ez is megoldható. 

Tovább

Forgács elszívás asztali körfűrészen

felso_elszivo.jpgA legtöbb barkács kategóriás asztali körfűrészen a hasítóékre szerelhető a felső elszívó, amit állandóan le kell szerelni, ha tolóasztallal akarunk vágni. Van egy ennél sokkal jobb felső elszívó módszer. aminél nem kell leszerelni az elszívót csak feljebb kell emelni. Ezt az elszívót megépíthetjük magunknak egy kevés rétegelt lemezből és plexiből. A fixen telepített elszívó kar csöve meg tudja tartani a felső elszívó fejet és útban sincs fűrészelés közben a csöve.

Tovább

Elektromos gokart

gokart.jpgÉrdekes játék kezd kibontakozni a hobbiasztalosok között. Maradék anyagokból egy elektromos gokardot építenek. A motorja egy egyszerű barkács fúrógép. ami nem nagy teljesítményű, de játékhoz ideális. A kerekekhez használhatunk ballonos talicska kereket is de tömör fából is elkészíthetjük. Ha szépen lefestjük akkor nagy meglepetés lesz a gyermekünknek. 

Tovább

Nem minden az aminek látszik

terelvalaszto.jpgA címben szereplő mondás nagyon igaz a bútor iparra is. Csak gondoljunk a szebbnél szebb laminált bútorokra, ahol v szép faanyagot látunk a  felületen de belül olcsó fahulladékból összepréselt fahulladék van. Ha egy vastag oszlopot látunk akkor az sem biztos, hogy tömör fából van. Itt a példa rá, egy indonéz cég térelválasztó falat épít egy új ház számára, itt is igaz a címbeli mondás. Egyébként ez egy nagyon jó anyag és költség kímélő megoldás is egyben.

Tovább

Házi készítésű körfűrész - 3. rész -Maró asztal steller

maroasztal_steller.jpgAz előző két részben láthattuk, ahogy GRINwood átépítette az asztali körfűrész gépét és egy maróasztalt készített hozzá. Most ennek az asztalba épített marógéphez készít egy állítható stellert amely forgács elszívóval is rendelkezik. Ahogyan a maróasztal lapját is laminált parkettából építette, úgy most a steller is kapott egy laminált padló állítható csúszó felületet. Így egységesen szép lett az egész. A stellerbe egy alu zártszelvényből is készített egy rögzítésre használható C profilt. A remekül elkészített forgács elszívás is tökéletesen működik. 

Tovább

Házi készítésű körfűrész - 2. rész -Maró asztal lift építés

maro_asztal.jpgAz asztalba épített felsőmaró az egyik legkényelmesebb marási munkát biztosítja, de ehhez be kell építeni a felsőmarót az asztalba és egy liftet is kell készíteni. A mai videóban Gregory épített egy ilyen szerkezetet nagyon okosan kitalált lift szerkezettel. A maróasztal lapja vékony laminált parkettából készült ez nagyon kopásálló bevonatot tartalmaz. Ebből készítette el a beépítő keretet és a hézagoló korongokat is, így garantáltan egy szintben van az összes. A marófej magasságát könnyedén lehet állítani felülről, nem kell bebújni az asztallap alá. A felsőmaró egyik nyomó rugóját el kell távolítani a gép kapcsoló felöli oldaláról. így nem nyomja félre a rugó a marófejet a derékszögű beállítástól.  Olcsón elkészíthető jó megoldás.

Tovább

Asztali körfűrész bővítése -1 rész

asztal_bovites.jpgGRINWood egy asztali körfűrész géphez akar hozzáépíteni egy asztal bővítést így nagyobb tábla anyagokat is tud majd fűrészelni vezető mellett. Ha már elkészíti a bővítést akkor abba egy marógépet is be tud majd építeni. A mai első részben a gép asztal bővítését készíti el. Nagyon okosan laminált padlóból készítette el a bővítés munkalapját, ez azért jó választás mert erős, jól csúszik, és nagyon kopásálló felülettel rendelkezik. A következő részben fogja a marógép liftjét elkészíteni és beépíteni az asztalba.

Tovább

Házi készítésű körfűrész költöztetés + ingyenes tervek

korfuresz_koltozes.jpgGregory is kinőtte a pincében berendezett műhelyét ezért fel kellett költöznie a fölötte lévő garázsba. A házi készítésű körfűrész  A kis méretű pince lejárón viszont nem tudta felvinni egyben a házi készítésű asztali körfűrész gépét. Szét kellett szednie, darabonként felhordania, majd fent újra össze kellett raknia. A mai részben ezt a költöztetést mutatja meg, Nagyon szépen meg lehet figyelni, hogy hogyan épült meg ez a körfűrész, hogyan oldotta meg a fűrészlap emelését és a döntését. Sokat lehet tanulni ebből a videóból, hogyan kell szétszedhetőre megépíteni egy ilyen nagy gépet. 

Tovább

Lenyitható mennyezeti tároló

mennyezeti_tarolo.jpgEgy garázsban, egy műhelyben mindig kevés a hely. Az a legértékesebb, mert véges. Sok helyet megspórolhatunk, ha a falra szerelt vagy a mennyezetre szerelt tárolókban rakjuk el a dolgainkat. Lenyitható mennyezeti tárolót az egyik legjobb megoldás, alul semmi helyet nem foglal, könnyen lenyitható és rengeteg apróságot belerakhatunk. Arra figyeljünk, hogy csak könnyű tárgyakat rakjunk bele, nehogy leszakadjon a fejünkre. Akár többet is építhetünk egymás mellé. Remek ötlet.

Tovább

Dísz csapolások

disz_csapolasok.jpgNagyon ritkán lehet látni ilyen kör alakú dísz csapolásokat nem egyszerű az elkészítése főleg vékonyabb csapok esetében. A nehézsége abban rejlik, hogy itt már tized milliméteres hibák is látszanak. Ahhoz hogy megfelelő egyenletes minőségben és biztonságosan tudjuk elkészíteni a csapokat egy nagyon pontosan elkészített tolóasztal sablonra lesz szükségünk amit erre a célra készítünk. Szükségünk lesz egy olyan fűrészlapra is ami megfelelően vékony. Rob egy olyan tolóasztalt készített amellyel nem csak a bevágások készíthetőek el, de a hengeres csövek elkészítéséhez is jelölő sablont és fúró sablont biztosítanak. Megfelelő sablon nélkül nem lesznek szépek ezek a csapolások és még veszélyes is az apró csapok elkészítése. 

Tovább

Forstner fúró tároló

forstner_tarolo.jpgAzt már mindenki tudja, hogy a szerszámoknak nem szabad egymással érintkezniük sem, ha védeni akarjuk az éleiket. Ezért tárolót készítünk mindnek. A Forstner fúróink ugyan úgy sérülékenyek, ezért most egy forstner fúró tárolót készítünk. Rendkívül egyszerű az egész, csak egy gyalult fadarabra van szükségünk hozzá. Jól áttekinthető, védi a szerszámokat, azonnal látszik ha hiányzik a tárolóból egy. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom. 

Tovább

Mobil asztali körfűrész asztal

mobil_korfuresz_asztal.jpgAz asztali körfűrész munkaasztala elég kicsi tábla anyagok vágásakor ezért sokan építenek bővítő asztalt hozzá. Az sokkal praktikusabb megoldás ha egy mobil munkaasztalt készítünk amely végébe a körfűrésznek kialakított hely van, és magasságban illeszkedik az asztal lapja és a körfűrész asztala. Egy nagyon ügyes megoldással az asztal stabilan fog állni, ha a kerekek mellé apró lábakat is készítünk amikre fel tudjuk emelni az asztalt, 

Tovább