A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Hobbiasztalos

Vörös gyémánt ékszerdoboz

2020. november 24. - kgl

vorosgyemant_ekszerddoboz.jpgEgy nagyon különleges mintázatú ékszerdoboz mindig kedves ajándék lehet. Blake Weber  nagyon aprólékosan készítette el a dobozt. Először a mintázatot készítette el, amit a doboz oldalai és tető lapjára vákuum préssel felragasztott. A doboz élei kontrasztosan elütnek a mintától, Belső tkivehető tárolókat is készített, és minden fenéklapot vékony selyem szerű anyaggal beborított. Pár száz munkaóra ráfordításával készült el ez a különleges egyedi ékszerdoboz. Van türelme a mesternek az biztos.

 

Tovább

Garázsból műhely

garazsbol_muhely.jpgSokat lehet tanulni egy műhely túrából, mert láthatjuk hogy ki milyen körülményeket teremtett magának és ebből ötleteket meríthetünk a saját műhelyünk építéséhez, berendezéséhez. Darbi Ovar osztotta meg ezt a videót amelyben bemutatja hogy egy 83 m2-es garázsból milyen műhelyt készített magának. Egy ekkora műhely sokunknak csak álom marad, de ha valaki elszántan hobbiasztalos akar lenni, az előbb vagy utóbb eljut erre a szintre. 

Tovább

Tolóasztalos körfűrész asztal

fureszasztal_csuszo_kocsival.jpgAz asztali körfűrész az egyik legfontosabb gépünk. Sajnos a magyar piacon nem lehet normális asztal méretű gépet vásárolni barkácsolóknak is elérhető áron. Amit lehet kapni azoknak meg hulladék kategóriába sorolható a lemez asztala és főleg az asztal bővítői. Egy megoldás van csak arra, hogy normálisan használható asztala legyen a gépünknek, ha magunk építjük meg. De ha már építünk, akkor legyen az csúszó asztalos ami nagyon meg tudja könnyíteni a munkát. Többe fog kerülni a lineáris csapágyak és tengelyek miatt, de megéri. Úgy kell méretezni az asztalt, hogy 60 cm-nél nagyobb táblákat is tudjunk rajta könnyen vágni.

Tovább

Síkba gyalulás felsőmaróval

sikba_gyalulas_felsomaroval.jpgAmikor olyan nagy méretű munkadarabot kellene síkba gyalulnunk ami nem fér bele a gyalugépbe akkor a felsőmaróval tudjuk megoldani ezt egy vezető segítségével. Ez a vezető elkészítése bármikor elvégezhető, szétszedhető ha már nincs szükség rá. Nincsenek összeragasztva az elemei sem, csak csavarok és tűszegek fogják össze az elemeit. Egy sík asztalon használva a vele készült marás is sík lesz.

Tovább

Fúrógép forgács elszívása

furogep_forgacs_elszivasa.jpg A fúrógép nagyon sok forgácsot szór szét, ha nagyobb átmérőjű fúrót használunk. A  tegnapi cikkünkben a mágneses elszívó cső csatlakozókkal foglalkoztunk, ezt a logikát alkalmazva készíthetünk az oszlopos fúrógépre egy olyan elszívó fejet ami nincs útban, könnyen levehető, és szinte 100%-os hatásossággal szívja el a forgácsot. Rings Workshopban egy plexi ablakos elszívó fej készült mágneses csatlakozással. Rings összehasonlítást is végzett a különböző alakú elszívó adapterekkel, egyértelműen a mágneses jött ki győztesnek.

Tovább

Mágneses elszívó cső csatlakozó adapter

magneses_elszivo_cso_csatlakozo.jpgSzeretünk barkácsgépekkel dolgozni, mert megkönnyíti a munkavégzést. De mindegyik gépnek más méretű a forgács elszívó cső csatlakozója, ami nagy bosszúság forrása. Ez egy műhelyben 5-10 átalakító adapter vásárlása már sok tízezres költség.  Egy nagyszerű ötlettel elkészíthetjük magunknak a mágneses elszívó cső csatlakozó adaptereket, jól záródnak és könnyű a használata is. A különböző átmérőjű cső csonkok sem probléma ezután, mert bármilyen méretű csövet csatlakoztatni tudunk. A csövekre sem kell rálépnünk ha fel tudjuk akasztani egy fentről lelógó mágneses akasztóra. Nagyon hasznos, egyszerű és olcsó megoldás.

Tovább

Rönkvágás láncfűrésszel

ronkvagas_lancfuresszel.jpgA hobbiasztalos költségek jelentős részét a szükséges faanyag beszerzése jelenti. Ez esetenként több százezres tétel is lehet ha jó minőségű faanyagra vágyunk. Kertes házaknál viszont rendszeresen vannak kivágott szép gyümölcsfák, diófák, és más fák, amelyeket olcsón meg tudunk szerezni rönk állapotban. Vannak akik ingyen is odaadják, csak hogy vigyük el. Talán ez a legnehezebb része, mivel a rönkök igen súlyosak. Izzy Swan egy egyszerűen elkészíthető vezetőt készített a rönkök hosszában történő felvágásához, így szép vastag de sokkal könnyebb pallókat kell csak rakodnunk. Egy kézi körfűrész gépre szerelt láncfűrész lappal is meg tudta oldani a fűrészelést, de akár egy normál láncfűrészre is tudunk hasonló vezetőt készíteni. Ötletesen oldotta meg a vezető keret magasság állírását, érdemes ellesni az ötletet.

Tovább

Gyorsan elkészíthető könyvespolc

egyszeru_konyvespolc.jpgNagyobb barkácsáruházakban egészen kedvező áron lehet vásárolni nagy táblában hossztoldott táblásított tömörfa anyagot. Ha előre kikalkuláljuk a méreteket kis ráhagyással, akkor ott helyben méretre is fel tudják vágni, így a hazaszállítás már megoldható tetőcsomagtartó nélkül. A pontos méretre vágást és a csapolást már otthon végezzük el. A polc fecskefarok csapolással készül, így egy öntartó, rendkívül erős szerkezetet tudunk létrehozni. A polc hátlapja 3 mm vastag bútorhátlap, vagy lehet az is tömör fa. Tetszik a videóban, hogy a gépek beállítását is egyszerűen oldja meg J-woodworkinkg.

Tovább

Trapézmintás vágódeszka

tapezmintas_vagodeszka.jpgMár több gyönyörű szegmentált vágódeszka építést mutattunk nektek, most egy új mintával lepett meg minket mtmwood aki a vágódeszkák gyártására szakosodott és már céget is létrehozott erre a feladatra. Hobbiasztalosként kezdte, de ma már komoly asztalos gépparkkal rendelkezik és cnc géppel egyedi igényeket is el tud készíteni. Most egy nagyon szép és nehezen elkészíthető trapéz mintát talált ki. A nehézség abban rejlik, hogy nagyon pontos munkát kell végeznie, hogy a minta szépen fusson. 

Tovább

Mély C szorító

mely_c_szorito.jpgAz üzletben kapható asztalos szorítókból sok kell egy nagyobb munkadarab ragasztásakor. Jobb minőségű keményfából igen olcsón készíthetünk magunknak annyit amennyire szükségünk van. Olyan keményfát kell választanunk a készítéséhez amely nem hajlamos a hasadásra. Rendkívül nehezen hasad a tiszafa, som, puszpáng, vadcseresznye, platán, igen nehezen hasad a nyír, gyertyán, ákác, szil és eperfa; nehezen hasad a csertölgy, juhar, kőris. 
Mathias Wandel is készített új mély C szorítókat a régiek mellé, de most megmérte, hogy mekkora erővel is képes szorítani egy ilyen házilag készült fa szorító. 

Tovább

Epoxi gyanta lámpák fával kompibálva

epoxi_gyanta_lampa_faval.jpgAz epoxi gyanta egyre népszerűbb hobbiasztalosok körében is, habár nem túl olcsó anyag, de nem is  vészesen drága. Csodálatos egyedi ajándékokat, díszeket, lámpákat készíthetünk velük, ha fával kombináljuk. A mai videóban 5 darab különböző ötletes lámpa készül, mindegyikben ezüst fémhuzalos ledszalagos világítással. Talán ezt a legnehezebb beszerezni, de kínából is rendelhetjük. A lámpák készíthetjük bármilyen szép erezetű keményfából, a külalakját a rendelkezésre álló fadarabhoz igazíthatjuk. Ha ügyesek vagyunk akkor hulladék fát is fel tudunk használni. Az öntőgyantát, az edzőjét és a színezéket itthon is be tudjuk szerezni több helyen is.

Tovább

Szerszámos szekrény

szerszamos_szekreny.jpgAhogy keresem az új hobbiasztalos videókat, azt tapasztalom, hogy a legtöbben gépekkel dolgoznak, alig meri pár hobbiasztalos bevállalni, hogy hagyományos kéziszerszámokkal készítsen el valamit. Az is lehet, hogy nem érezzük azt, hogy biztos kézzel elkészítsünk egy fecskefarok csapolást pár alap szerszámmal. David Kalelo éelte első nagyobb munkája egy kézzel készített szerszámos szekrény. 

Tovább

Diófa szekrény

dioszekreny.jpgA legtöbben azt mondják, hogy a gurigára felvágott rönköt csak a fűtéshez tudjuk felhasználni. Aki ezt mondja, annak nincs fantáziája. A HomeMade in Lviv csatornán mutatják meg, hogy pár darab frissen kivágott diófa gurigából is lehet szekrényt készíteni. Persze előtte fel kell szeletelni, és alaposan ki kell szárítani a még nedves faanyagot. Felszeletelve sokkal hamarabb meg is fog száradni. A szekrénybe belső világítás is építettek, amelyek az ajtók nyitására kapcsolnak be. 

Tovább

Klasszikus gyors leszorító tervekkel

leszorito.jpgNem kell mindent kitalálnunk magunknak. Nagyon sokan megosztják a videóiknál a terveket is amit ingyen vagy egy kis apró pénzért megkapunk. Ohyo56 is felhasználta Fabio Silva terveit, és természetesen ő is megosztotta, hogy más is tudja használni. Ez a szorító egy hagyományos fából készült leszorító amit rengeteg helyen fel tudunk használni.  Fontos, hogy olyan keményfából készítsük el ami nem hajlamos a hasadásra, például juhar, gyertyán, bükk. Ha ezekből készítjük el a szorítót, akkor nagyon erős leszorításra is beállíthatjuk és tartós is lesz.

Tovább

Összecsukható kerti fenyő szék

kerti_szek.jpgA fenyőfa nem a legjobb bútor alapanyag, de a vörösfenyő a magas gyanta tartalma miatt már nagyon jó kerti bútorok készítésére, mert igen jól ellenáll a nedvességnek. A Crazy Worksop most egy összecsukható széket készített elég egyszerű módszerekkel. Oldalanként 4-4 darab enyhén ívesre vágott léc adja a szék karfa tartóját és egyben a szék lábait , amelyeket alul és felül lécekkel tiplizett egy egységbe. A szék ülőlapja 8 darab rövidebb lécből áll csak, még táblásítani sem kell. Csak összecsavarozza az egészet menetes szárakkal és már kész is a működő szék. A felületvédelemről azért gondoskodni kell mert az UV sugárzás hamar elszürkíti a szép faanyagot.

Tovább

Óriási asztal építése

hatalmas_asztal.jpgRitkán van szükség hatalmas asztalra, elsősorban kiállító asztalként szoktak ilyeneket rendelni. Bourbon Moth élete leghosszabb asztalára kapott megrendelést. Az asztal tetejére egy vasvázas polcot is rendeltek. Az asztal nyárfából készült, mert csak ebből tudott megfelelő minőségű könnyű faanyagot beszerezni. Egy ekkora asztalt még így sem könnyű mozgatni a súlya miatt. Az asztal alsó összekötőin rácsos polcot alakított ki. 

Tovább

Korhadt ajtó javítása

korhadt_ajto.jpgA fa kültéri ajtók nagyon ki vannak téve az időjárásnak, így nagyon csúnyán el tudnak korhadni alul ahol a legtöbb nedvesség éri őket. A fának viszont van egy nagyon jó tulajdonsága is, korlátlanul javítható. Így egy ügyes hobbiasztalos keze alatt, a csúnyán elkorhadt ajtó, teljesen meg tud újulni és további évtizedekig lehet még használni. Egy ilyen javítás sokkal gazdaságosabb, mint egy komplett új ajtó készítése, ahol esetleg a tokot is ki kell cserélni, mert nem illeszkedik hozzá az új ajtó. 

Tovább

Véső élező sablon

veso_elezo_sablon.jpgA vésőket rendszeresen élezni kell, ha könnyen és szépen akarunk dolgozni velük. A véső élszögét egy szűk határon belül kell tartani. Ez 25-40 fokot jelent. Ha túl kicsi a szög akkor nagyon hegyes a véső és nagyon hamar ki fog csorbulni az éle. Ha túl nagy akkor meg nehéz vele vésni. Egy hársfa vagy égerfa kifaragásához sokkal hegyesebb szögbe kell élezzük a vésőket, késeket, mint egy tölgyfához. A puhafák hegyesebb élszöget, míg a keményfák tompább élszöget igényelnek.

Tovább

Geometria mintás furnérozás vákuum prés nélkül

furnerozas_vakuum_nelkul.jpgA furnérozás nem tartozik az egyszerű műveletek közé, nagy gyakorlat kell a tökéletes munka végzéséhez. Növeli a nehézséget, ha a furnért is magunk állítjuk elő. Ma már szinte mindenki vákuum préssel készíti a furnér ragasztást, de lehet anélkül is, a régi hagyományos, préseléses módszerrel. Kevés hobbiasztalos meri bevállalni a furnérozást, főleg a furnér készítést. Ezért is lepett meg, hogy Tamar belevágott a furnér készítésébe és a szép geometriai mintás furnérozásba is. Egy lemezjátszó szekrényt készített ezzel az eljárással, a végeredmény gyönyörű lett. jár érte egy lájk. 

Tovább

Megbízható középjelölő

kozepjelolo.jpgVan néhány apró szerszám, ami nagyon meg tudja könnyíteni a munkánkat, ilyen például a középjelölő. Olcsón elkészíthető, és ha pontos is akkor nagyon hasznos. JSK koubou egy ilyen jelöltőt készített nagy pontossággal. Egy optikai pontozót is használt az elkészítése során, hogy még pontosabb legyen a furatok helyének kijelölése. Az apró csapágyakra egy L alakú lemezt is ráragasztott, hogy a lécek végénél is lehessen vele jelölni a középvonalat. Egyszerű ötlet, mégis hasznos. 

Tovább

Teljes kihúzású fióksín fából

fioksin_fabol.jpgA fém fióksínek nagyon jók, de drágák. Árban a 2.000-30.000 Ft között van egy pár, típustól és mérettől függően. Egy nagyobb fiókos szekrényhez így pillanatok alatt százezres költség lehet csak maga a fióksín. John Heisz fából készített teljes kihúzású fióksínt, ami jóval olcsóbb, de kevésbé tartós. Ezt viszont orvosolja, hogy az elkopott vagy sérült darab helyére bármikor tudunk újat készíteni, és nem kell párban megvásárolni az új fióksínt a javításhoz. A méretrajzot is megmutatja a videóban amelyen colban és mm-ben is ott vannak a méretek.

Tovább

Állítható gyors csapozó körfűrészre

gyors_csapozo.jpgEgy nagyon ötletes gyorsan használható csapozó sablont készített GRINwood. Pár darab rétegelt lemez, keményfa kell a sablon elkészítéséhez, amelyet a stellerre helyezve lehet a csapokat nagyon gyorsan kivágni. Egy menetesszáras állító kerékkel csak az első munkadarabnál kell a beállítást elvégezni, utána már a csap egyik oldalát ki lehet vágni, majd egy csapolandó léc vastagságának megfelelő rudat rak a sablonba, ez biztosítja a második vágáshoz a pontos poziciót. Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan lehet elkészíteni sok csapot sorozatban. A csapozót nagyon pontosan, kotyogás mentesen kell elkészíteni, hogy tökéletes csapokat tudjon kivágni.

Tovább

Beépített cipőtároló pad

beepitett_cipotarolo_pad.jpgEgy lakásba belépve jó dolog egy pad szerű cipőtároló amely lehet különálló de lehet beépített is. A beépített cipőtároló nagy előnye, hogy a rendelkezésre álló helyet maximálisan kihasználja faltól falig és le lehet ülni rá, a cipő levételéhez. A cipőtáróló pad több fiókkal rendelkezik, ez sokkal kényelmesebb használni, mintha csak polcai lennének. A takarítása is könnyebb mint a polcnak. A mai videóban a Bourbon Moth Woodworking készíti el ezt a cipótároló padot. Nagyon szép munka, lehet tanulni belőle.

Tovább

Élgyalu gép építés

elgyalu_bovites_1.jpgAkinek nincs egyengető gyalu gépe az készíthet egy állványt a kézi elektromos gyalugépéhez amivel kisebb léceket szépen meg tud gyalulni. A probléma csak az, hogy ezeknek a kézi elektromos gyalugépeknek rövid a talpa, így meg nehéz egy hosszabb lécet egyenesre gyalulni. Egy állítható talp bővítéssel már ez sem probléma. Szépen és precízen elkészített bővítés nagyon hasznos. Ami különösen tetszik az a gyalukés fölötti biztonsági lap és a forgács elszívás megoldása. Ezek nélkül nem lenne biztonságos és jól használható a gép.

Tovább

Forgó szerszám rendező

szerszam_rendezo.jpgAz apró szerszámokat, fúrókat, biteket, fenékfúrókat és hasonló apró szerszámokat tárolhatjuk egy dobozban is, de amikor túrkálunk a dobozban akkor a szerszámok egymás éleit megsértik, koptatják. Ezért célszerű valami rendezőben tárolni a szerszámokat ahol védve vannak egymástól és hamarabb is megtaláljuk őket. Egy forgó rendező elég kevés helyet foglal a műhelyben és jól áttekinthető a tartalma is. 

Tovább
süti beállítások módosítása