A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Utolsó kommentek:

Boar. 2019.05.10. 00:14:01

@Leylandi: Valóban...én csak az osztrák határ mellett a soproni hegyvidéken voltam széltöréses fenyvesben favágó, ugyancsak a kilencvenes években, egyetem mellett. Valahol azt is meg kell kezdeni, van egy fő irány amerre borult, nyilván annak figyelembevételével. Vágtam méter feletti átmérőjű nyarat nem egyet aminek körbe tíz centi volt a "hús", a többi odú, bónuszként méhekkel. Négy lábra állítottuk őket és buzgón imádkoztunk mert ha rossz felé dőlnek, az nagyon sokba fájt volna. Nem a fafaj a fő érdekesség, hanem hogy hol, mi mellett, fölött van...

Bejegyzés: A legveszélyesebb faipari munka

Leylandi 2019.05.09. 19:09:58

@Boar.: látszik, hogy te nem voltál még osztrák vagy német széltöréses fenyvesben favágó :-) Persze, fekszik illetve lóg százezer köbméter, és majd elkezded a "legszélső fát" megkeresni :-) A szalmakazalban vajon tudod, melyik a legszélső szál? Ha szét kellene szedni, melyiket húznád ki? El nem tudod dönteni, melyik a szélső, amerre csak a szem ellát. Egyik fekszik a másikon, az a harmadikon, az meg a negyedikkel az egyiken, ami fenn lóg 20 méter magasan vízszintesen, mint a mérleg, mindez egy olyan hegyoldalban, mint a háztető, ahol a gép kizárólag egy irányból képes egyáltalán bejönni. El se képzeled mégcsak a látványt se... Voltunk kint a 90-es években szlovákokkal, lengyelekkel... marhajól lehetett keresni, de a rémálmaimban se jöjjön elő.
Amúgy meg, ha abban a szerencsében van részünk, hogy csak egyetlen kivágandó fa van a környéken, akkor fafaja válogatja. Egy lábonszáradt szilnek behunyt szemmel is nekiállhatsz, még a fűrész is szikrázni fog benne. Viszont egy idős nyárfánál már lehet hányni a keresztet...

Bejegyzés: A legveszélyesebb faipari munka

Boar. 2019.05.09. 17:12:15

@Leylandi: Az elhalt fát ugyanolyan veszélyes vágni. Nem tudod, merre indul, felhasadhat bármikor. Az egymásra dőlt fák ledarabolását soha nem azzal kezdjük ami a többit tartja, normális ember ilyet nem csinál.

Bejegyzés: A legveszélyesebb faipari munka

Boar. 2019.05.09. 17:09:51

Csaxólok, a favágásnak semmi köze a faiparhoz, az erdészeti munka...

Bejegyzés: A legveszélyesebb faipari munka

Leylandi 2019.05.09. 16:16:56

A favágás nem faipari munka, hanem erdészeti. Még a középiskolában is másik osztályban, és egyetemen is másik karon oktatják.
És nem az elhalt fát legveszélyesebb kivágni, hanem a széltöröttet. Aki már látott ilyet, hogy a favágó bemegy a letört és fennakadt fák alkotta "sátorba", elvágni azt az egyet, ami az egész kócerájt még lábon tartja, erre az összes fa elindul épp arrafele, amerre eszébe jut, hogy azon csodálkozzon, hogy egy ilyen égszakadás-földindulás után az ember még életben kászálódik ki a romok alól, az igazat fog adni nekem...

Bejegyzés: A legveszélyesebb faipari munka

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2019.05.03. 18:07:10

@kgl: "Nem a meggyőzés volt a célom"
- Köszönöm, de az én dimenzióimban az észérvek maguk a meggyőzés.

Rajongok a fáért. Ha tehetném mindent abból csinálnék, de nem mindent éri meg. Én is csak egy lusta férfi vagyok, aki szeretné, ha valamit csak egyszer kellene megcsinálni. A házamnak csak a külső váza falazott, minden más fából van. Ha újra kezdhetném, épületasztalos lennék, de erről már lekéstem.

A terasz tekintetében sok dolog felmerült, így a fa is. Gondolkodtam rajta, hogy meleg viaszban úsztatom a fát, míg szépen lassan belemerítem, de az nem az én pénztárcámnak való. Gondolkodtam kemény védőrétegeken is, de attól meg elvész a tapintása, meg a természet illata. Vannak fa hatású burkolólapok, de nem szeretem a szemfényvesztést.

Még nem tudom, hogy mi lesz a végeredmény, talán kőlapok, és felette hántolt széldeszka burkolat a falon. Meg lenne a stílusa, a természetessége, és ott már az egyszerű lazúrozás is eredményre vezethet. Azért köszönöm a tippeket! Mindent átgondolok, végülis nem hajt a tatár.

Bejegyzés: A fa stabilizálása gyanta impregnálással

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2019.05.03. 05:24:12

@F.M.J.: Nem a meggyőzés volt a célom. Inkább az, hogy több szempontból gondold át pro és kontra érvekkel. Kísérletezni meg érdemes, mert így születnek a nagy ötletek.

Bejegyzés: A fa stabilizálása gyanta impregnálással

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2019.05.01. 12:49:49

@kgl: Szerintem meggyőztél. Nem fogok a teraszon viaszt alkalmazni. Bár fedett, a levegő páratartalma így is beivódhat a fába, ami a fagyos időkben csúnya munkát végez a rostok között.

Bejegyzés: A fa stabilizálása gyanta impregnálással

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2019.04.28. 22:31:41

@F.M.J.: Szia!
Érdekes a meglátásaid, lehet hogy van benne valami. A vasúti talpfa meggyújtása vagy az olajjal viasszal átitatott fa nehezebben gyullad meg, de ha már olyan hőmennyiséget kapott, hogy meggyulladt, akkor igen jelentősen tud égni. Egy meggyulladt autó körül az aszfalt is lángra tud kapni, ezt már láttam egy két alkalommal.

Ha a fát itatod át mondjuk viasszal, az csak azt eredményezi, hogy kiszorítja a fa felület pórusaiból a levegőt, és így keményebbnek fog tűnni a fa, de ezt csak olyan mértékben amilyen mélyen beivódott a fába az anyag.

Bejegyzés: A fa stabilizálása gyanta impregnálással

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2019.04.27. 08:19:49

@kgl: Ha nem trollkodás, tennék a felsoroláshoz hasonlóan megfontolandó ellenpontokat.

"45 C fok felett olvad, ergó ne rakd ki a napra a vele impregnált fát."
- A vasúti talpfákat, meg régebben a postai távíróoszlopokat először kátránnyal, később olajjal telítették szintén vákoumos eljárással. Ez utóbbi már szobahőmérsékleten is folyékony, tehát a viasz sem feltétlenül elvetendő. Talán csak az ára miatt nem alkalmazták ipari méretekben a viaszt.

A rovar tényezőhöz még kevesebb a tudásom, de ugye a természetben ezt (méhviasz) szintén rovarok állítják elő. Ebből arra következtetek, hogy ellenálló más rovarokkal szemben, de a pizsamás legyek sem juthatnak hozzá a fában, mert annak rostjai ebben megakadályozzák őket.

"Jól éghető anyag, táplálja a tüzet."
- Az éghetősége szempontjából szintén a vasúti talpfát citálnám. Régen próbáltam vele fűteni, de képtelenség. Azt gondolná az ember, hogy egy éghető anyag átitatva még éghetőbbel maga a megtestesített turbó fűtőanyag, de a fizikai valóság az, hogy mivel a fa rostjai közötti levegő helye van telítve olajjal, valójában a két éghető anyag egymást zárja el az égéshez szükséges oxigéntől. Kazánon kívül a felületét meggyújtani is kihívás. Tapasztalatból mondom.

"Nem elég kemény, így nem keményíti be a fa felületét mint az epoxi gyanta, nem véd a külső mechanikai behatásoktól."
- Evvel kapcsolatban nekem is inkább kérdésem lenne. Ez a tulajdonság mondjuk padlónál valóban hátrány? Abból indulok ki, hogy egy kikeményedett felület ideiglenes túlterhelés esetén hajszálrepedezetté válhat, tehát megszűnik a védelme, míg a rugalmas anyag addig véd, ameddig erre önmagától amúgy is képes. Távoli példa, talán nem is helytálló, de a bronz is két nálánál jelentősen puhább fém ötvözete, és így lett a történelem hajnalának szerszámféme. Lehet, hogy a fán is merevít keveset egy puha kitöltőanyag beitatása.

Bejegyzés: A fa stabilizálása gyanta impregnálással

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2019.04.27. 04:07:25

@T.R.O.M.B.I.T.: Érdekes felvetés ez a gyertya, ezen még nem gondolkodtam és nem is találkoztam vég vele a neten vákuumozós témában. Gondoljuk végig a gyertya viasz tulajdonságait, abból sok mindenre lehet következtetni.
45 C fok felett olvad, ergó ne rakd ki a napra a vele impregnált fát.
Nem ismerjük, hogy mennyire ellenálló a rovar kártevőkkel szemben. (valószínűleg jó lenne)
Jól éghető anyag, táplálja a tüzet.
Nem elég kemény, így nem keményíti be a fa felületét mint az epoxi gyanta, nem véd a külső mechanikai behatásoktól.
Kísérletezni lehet vele, de a fenti tulajdonságai miatt nem ajánlom.

Bejegyzés: A fa stabilizálása gyanta impregnálással

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2019.04.27. 03:41:48

Ujjmaróval. lehetőleg nagyobb átmérőjűvel.

Bejegyzés: Gyalulás felsőmaróval

T.R.O.M.B.I.T. 2019.04.25. 07:18:33

Egy kérdés amit nem szoktam látni ilyen helyeken. Ha pl. gyertyaviaszt megolvasztunk és abba mártjuk akkor az megoldás lehet? Gondolok itt egy továbbvitt megoldásra, olyan merítőedény amiben elfér az impregnálandó fa, vascsőből készitve pl, alulről és oldalról fűtve és beleállítani a fát aztán hagyni benne egy kicsit hogy beszívódjon. Mit mondotok? Megoldás lehet? Körülményes persze,azonban kenhető megoldásnak másik már csak a benzinnel hígított alvázvédő/szurok lehet.

Bejegyzés: A fa stabilizálása gyanta impregnálással

Kövi László 2019.04.23. 11:54:06

Segítene valaki? Milyen marófejjel lehet gyalulni felső-maróval??
Köszi!

Bejegyzés: Gyalulás felsőmaróval

Bugár Kinga 2019.04.23. 00:24:51

Hello, ha szabad megtudnom milyen márkájú vákuumozó gépet hasznalsz ? Esetleg hol lehet megvásárolni ? Koszi

Bejegyzés: Különleges dísztál

apoa 2019.04.20. 15:30:25

Az a két vékony csik gyenge lesz

Bejegyzés: Törött székláb javítása

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2019.04.10. 06:24:23

@bonsaifacska: Bármelyiket választhatod, jó gépek. Neked kell eldöntened, hogy mire akarod használni őket. Én a legolcsóbbat választanám, mert így maradna pénzem faanyagra is. A legerősebb 1050W-os gépnél szép a teljesítmény adat meg a 4 mm--es fogásmélység, csábító is lehet, de ezt csak akkor tudod kihasználni, ha tetőgerendákat fogsz gyalulni naphosszat. Minél nagyobb a fogásmélységed amit használsz, annál csúnyább lesz a szakadozás miatt a felület, ezért én max 1 mm-es fogásmélységgel szoktam dolgozni, vagy kisebbel. A durva előnagyolásnál lehet értelme a 4 mm-es fogásmélységnek ahol az idő számít a gyors munkavégzésre.

Bejegyzés: A gyalukés beállítása

bonsaifacska 2019.04.08. 13:34:00

Nagyon jók a cikkeid. Úgy látom, hogy tényleg járatos vagy a témában, ezért szeretném kikérni a véleményed gyalu vásárlás témában. Te melyiket választanád:

profitools.hu/hu/termekek/dewalt/kezi-gyaluk/dewalt-dw677-kezi-gyalu-15-mm-es-600w

profitools.hu/hu/termekek/metabo/kezi-gyaluk/metabo-ho-26-82-gyalu

profitools.hu/hu/termekek/dewalt/kezi-gyaluk/dewalt-d26500-kezi-gyalu-40-mm-es-1050w

Bejegyzés: A gyalukés beállítása